Visočanka Nejra Mlačo ima najbolji prosjek ocjena na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Primjera mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine koji su veoma uspješni u onome čime se trenutno bave je sve više u posljednje vrijeme i zaista svi bh. državljani imaju na koga biti ponosni. Zasigurno, jedna od takvih djevojaka za ponos je i Nejra Mlačo.


Foto: Nejra Mlačo
Foto: Nejra Mlačo

Iako, kako sama tvrdi, nije sa takvim ciljem stigla na fakultet koji trenutno pohađa, Nejra je već drugu godinu zaredom najbolja studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Takvu ocjenu donijelo je naučno-nastavnog vijeće ovog fakulteta, koje je na posljednjoj sjednici dodijelilo nagrade studentima sa najboljim prosjekom.

– Medicina je najhumaniji poziv i danas ne mogu da se zamislim ni u jednoj drugoj profesiji. Na početku prve godine mi je jedina misija bila da ne padnem godinu, isprepadana pričama kolega i bivših studenata. Pošto uvijek dajem maksimum kad nešto radim, u toj svojoj namjeri da ne padnem ispite krenula sam sa dobrim ocjenama, počinje Nejra priču o svom uspjehu.

Iako kaže da je bilo mnogo odricanja tokom proteklih semestara i postavljanja prioriteta, Nejra je kazala kako je vidjela da joj se trud itekako isplati i to ju je dodatno motiviralo da nastavi istim tempom u sticanju znanja.

– Uz podršku i razumijevanje porodice i prijatelja oko mene, ništa nije bilo teško. Na kraju prve godine pozvali su me na sjednicu Nastavno-naučnog vijeća da primim nagradu Ponos dekana, kao najbolji student prve godine i tada sam saznala da sam imala najveći prosjek na fakultetu, govori nam Nejra o prvom iznenađenju koje je zaradila svojim trudom.

Dodaje kako joj je cilj da sutra postane dobar doktor i da radi kao kliničar, a budući da voli prenositi znanje voljela bi i raditi kao predavač na nekom fakultetu. Stoga je i tokom prošle godine prionula na učenje, što ju je danas dovelo do novog priznanja – Ponos dekana i novog najboljeg prosjeka Medicinskog fakulteta u akademskoj 2015/16. godini.

Budući da je veliki broj studenata Medicinskog fakulteta koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, po završetku studija, interesiralo nas je šta Nejra planira kao najbolji student uraditi po završetku studija.

– Što se tiče specijalizacije, trenutno mi se najviše sviđa kardiologija, ali zavisi kakve ću mogućnosti imati. Da li ću otići iz BiH ili ostati ovdje još je rano da govorim o planovima i to zavisi od toga da li ću ovdje dobiti priliku da radim i napredujem, zaključuje skromno najbolja studentica sarajevskog Medicinskog fakulteta svoju izjavu za Radiosarajevo.ba.

nejra_mlaco_medicina_studenti_facebook1

(Radio Sarajevo)