Više od 10 prijava za zlostavljanje studentica na Akademiji u Zagrebu: “Imamo imena”

U manje od 24 sata zagrebačka je Akademija zaprimila preko 10 prijava studentica o nasilju od strane njihovih profesora.


1

Nakon što su na Facebook stranici “Nisam tražila” žene iz regije anonimno krenule dijeliti priče o seksualnom zlostavljanju koje su doživjele, svoju ispovijest odlučila je na Facebooku podijeliti i glumica Dora Lipovčan.

 – Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu pa je stoga ne mogu kriviti za to što mi se tada dogodilo…. Ali utoliko više razumijem danas svoje kolegice širom regije koje izlaze s takvim pričama vezanim za svoj profesionalni život i školovanje … U poslu sam vjerojatno imala sreće da nikad nisam postala meta predatora, možda i zato što sam to iskustvo nosila kao krvareći ožiljak od prije i što sam dotad već razvila obrambene mehanizme koje bi svakog s takvim namjerama jasno na prvi pogled uvjerili da će se loše provesti ako ikad stavi ruku na mene… jer vjerujem da bi taj koji bi me probao još jednom neželjeno dotaknuti u ovom životu završio iščupanog grkljana zubima… Toliko bijesa nosim u sebi od djetinjstva… Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, iz naših škola i akademija… Ja sam šutjela punih 15 godina prije nego što sam otišla na policiju… I ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud… Ali sam bar progovorila… Od tad mi duša malo manje krvari…, napisala je Dora na svom Facebook profilu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu pa je stoga ne…

Posted by Dora Lipovčan on Tuesday, 19 January 2021

U jednom danu stiglo 10 novih prijava

U manje od 24 sata zagrebačka je Akademija zaprimila preko 10 prijava studentica o nasilju od strane njihovih profesora, saznaje rtl.hr.

 – Imamo, naravno, imena, imamo ih! Javljaju se i kolegice koje su završile Akademiju s nekim svojim iskustvima od prije, rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 – Ja osjećam kao dekanica i kao nastavnica koja je zaposlena ovdje preko 10 godina odgovornost jer to nisam vidjela, jer to nisam znala, podijelila je Perković Gamulin.

 – Kod mene kao muškarca to izaziva jedan, možda čak i negativan poriv da imam potrebu se na neki način pošaketat s takvim tipovima, kazao je redatelj Zrinko Ogresta.

 – To može završiti otkazom, suđenjem, ukorom – nemam pojma, teško mi je unaprijed reći bilo što, izjavio je Zvonimir Jurić, prodekan za nastavu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.