Pogledajte kako sada izgleda Kampus u Sarajevu

"Ovaj dio treba da bude centralni dio cijelog Kantona i nešto najljepše u regiji kada se radi o studentskoj infrastrukturi."


kampus unsa
Foto: Youtube

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu svečano je otvoren Park koji će, svojom organizacijom i namjenom prostora, okupiti studente, profesore, sportiste, umjetnike, kao i slučajne prolaznike, te im ponuditi mjesto za lični razvoj, obrazovanje, socijalizaciju, sport i rekreaciju.

Profesor dr. Rifat Škrijelj istakao je da je otvaranje Parka u Kampusu Univerziteta u Sarajevu za njega kao rektora UNSA veoma značajan trenutak.

– Kad sam 2016. započeo svoj rektorski mandat realnost ovog prostora na kojem smo se danas okupili bio je krajnje neprihvatljiv i neugodan ambijent uništene infrastrukture i zapuštenog prostora u potpunoj suprotnosti sa poimanjem urbanog i univerzitetskog prostora i zajednice, podsjetio je rektor Škrijelj.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je za Oslobođenje i O kanal kazao kako je sretan zato što je u prvoj fazi raskrčena džungla koja je na tom mjestu bila.

– Srušili smo zgrade koje su bile opasnost po građane, raskrčili smo ruševine na zapadnom dijelu Kampusa. Pretvorili smo sve to u jedan park. Ne samo da možete šetati tuda, već tu ima i trim staza. U drugoj fazi projekta će biti sportsko-rekreativni sadržaj. Jednostavno, jedan dio grada koji je bio ruglo, vraćamo građanima i dajemo ga studentima na najbolji mogući način. Gradnja biblioteke kreće vrlo brzo, tender je skoro završen, i što je najvažnije, predstavljamo idejne projekte za cijeli obuhvat Kampusa gdje ćemo dovesti fakultete, praktično preseliti Rektorat i Univerzitet sa ogromnim parkovima, parkovskim površinama i novim zgradama za fakultete. Ovaj dio treba da bude centralni dio cijelog Kantona i nešto najljepše u regiji kada se radi o studentskoj infrastrukturi, kazao je Forto.

U nastavku pogledajte kako sada izgleda ovaj dio Kampusa Univerziteta u Sarajevu.