VIDEO: Beč najbolji grad za život mladih

Američka web stranica list25.com je grad Beč nedavno prepoznala kao "najbolji grad za život mladih ljudi". Drugo mjesto zauzeo je New York, a u vrhu su još i Malta, Melbourne, Salvador, Dubai, Vancouver i Paris.


bec

Američka web stranica list25.com je grad Beč nedavno prepoznala kao “najbolji grad za život mladih ljudi”. Drugo mjesto zauzeo je New York, a u vrhu su još i Malta, Melbourne, Salvador, Dubai, Vancouver i Paris.

Više od jedne četvrtine mladih koji žive u Beču je ispod 26 godina starosti.

U Odjelu magistrata 13 u bečkoj Vijećnici više od 1000 angažovanih saradnika je posvećeno svom zadatku da mladim ljudima u Beču ponudi najbolje moguće usluge, u što grad Beč godišnje investira i 40 miliona eura. To se svakako isplati jer omladina zna da može računati na svoj grad.

Drugi epiteti kojima list25.com opisuje glavni grad Austrije je “grad snova” ili “grad muzike” koji posjeduje skoro sve što mladi ljudi žele: historiju, kulturu, privredu i ekologiju i jednostavno činjenicu da je najpoželjniji grad za život.

Zahvaljujući međunarodnoj Mercerovoj studiji iz 2012. godine prema kojoj je grad Beč četvrti put zaredom zauzeo prvo mjesto po kvaliteti življenja i britansko društvo QS je 2012. godine Beč svrstalo među top pet najboljih gradova u svijetu za studente, saopštio je Compress Sarajevo – Kontakt biro Grada Beča.

U nastavku pogledajte kratki video prikaz 25 najboljih gradova za život mladih po izboru stranice list25.com.

(FENA/list25.com)