Veliko priznanje za Zeničanku: Maja Hadžiselimović među 25 najvećih naučnica Njemačke

Maja Hadžiselimović (29), poznata kao „dama koja robotima daje život“, jedna je od rijetkih žena u STEM akademskom području, koje kombinuje nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.


Ovih dana stiglo je za ovu inžinjerku mehatronike i robotike u MRK sistemu, ali i za Zenicu, još jedno značajno priznanje. Globalna platforma, WomenTech Network, koja okuplja i ohrabruje učešće žena u nauci, uvrstila je ovu mladu Zeničanku među 25 najvećih naučnica Njemačke, piše zenicainfo.ba.

Advertisements

Njena biografija je objavljena je časopisu ove mreže, čime je Maja priznata kao naučnica koja je postigla izvanredan uspjeh u razvoju i primjeni informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Zeničanka Maja Hadžiselimović studirala je najprije u Sarajevu, Automatiku i elektroniku. U Mariboru je pohađala odsjek Robotike i automatike i na kraju, u Novom Sadu, završila Master studij Mehatronike na Fakultetu tehničkih nauka. Na istraživanja u inžinjerstvu odlučila se inspirisana radom svog oca, koji je popravljao televizore, a ona nikako nije mogla da razumije kako sve to funkcioniše, pa se odlučila da sazna.

Advertisements

Sada Maja radi za njemačku KUKA-u kao integrator robota za autoindustriju, dalje istražuje i razvija struku i karijeru u više naučnih oblasti. Trenutno radi i na razvoju prvog egzoskeleta, uređaja koji će pomoći ljudima kod fizički zahtjevnih poslova.

Aktivna je i u euRoboticsu, organizaciji kojoj je cilj učiniti robotiku korisnom za razvoj privrede i društva, kao nacionalna koordinatorica za BiH, za Evropsku sedmicu robotike.