Važno obavještenje: Studentima u Tuzli protesti zabranjeni, a evo zašto

Studenti iz Tuzle dobili su izričitu zabranu za održavanje protesta, te su iste morali otkazati, a evo zbog čega.


tuzla protesti

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli (SPUT) oglasio se na svojoj zvaničnoj web stranici važnim saopštenjem za sve studente ovog Univerziteta.

Naime, javnosti je poznato da su studenti prijavili studentske proteste za ponedjeljak, 27.09.2021. godine, te da su njihovi zahtjevi bili prijenos četiri predmeta u narednu akademsku godinu i rješavanje statusa imatrikulanata.

Studenti iz Tuzle najavili proteste: “Na studentima UNTZ je da kažu – DOSTA JE”

Studentski protesti neće biti održani, a SPUT je u svom saopštenju objasnio i zašto. Saopštenje SPUT-a vam prenosimo u cjelosti:

Poštovane kolegice i kolege studenti,

S obzirom da smo blagovremeno i u skladu s procedurama prijavili proteste za ponedjeljak putem pisarnice MUP-a TK-a, jučer i danas smo pozivani na razgovore u službene prostorije MUP-a, gdje nam je naloženo da proteste ne možemo održati, odnosno da za održavanje istih nemamo saglasnost. U toku današnjeg dana kolegica Omersoftić je provela dva sata u službenim prostorijama, gdje joj je uručeno i rješenje o zabrani održavanja protesta.

Foto: Sput.ba
Foto: Sput.ba

Shodno navedenom, protesti se otkazuju na način na koji su najavljeni, za daljnje korake bit ćete obavješteni od strane članova Predsjedništva SPUT-a, odnosno predsjednika Studentskih vijeća matičnih fakulteta.

Svjesni smo da postoje određene opstrukcije iz različitih krugova, ali od naših ciljeva ne odustajemo. Razočarani smo u sistem, gdje pred očima gledamo održavanje manifestacija u kojima učestvuje više hiljada ljudi bez ikakvih sankcija, dok se studentima uskraćuju osnovna prava na slobodu i izražavanje mišljenja.

Studentski parlament UNTZ