Studenti iz Sarajeva se u 21. vijeku bore za hranu…

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Kenan Velagić je na protestima ispred Vlade KS koji su održani prošle sedmice kazao je da studenti traže svoja prava i da se u 21. vijeku bore za hranu.

– Dakle mi se vraćamo stoljećima unazad. Dobili smo mi nešto od kantona, a to nešto je, kako oni kažu, enormna količina krompira. Mi nismo platili krompir, već svu hranu koja je navedena u meniju. Pokušavaju nas kao utješiti krompirom, rekao je.

On je kazao da se ništa ne može popraviti, ukoliko se 45 dana samo prepucavaju da li je neko direktor ili nije.

– Nama treba direktor, potpisnik, da potpiše javne nabavke i isplate dobavljačima. Mi imamo zalihe hrane za još nekoliko dana. Mi nećemo da živimo na tome da redovno sve plaćamo, a da ovisimo o nekim donacijama. Ono što smo platili, treba da dobijemo, dodao je.

Studenti su, kako ističe, zahvalni dobavljačima jer su neki od njih i nakon pola miliona KM duga i dalje donosili hranu i nadali se da će im biti isplaćeno.

Sada su predstavnici Udruženja studenata Studentskog centra (USSC) uputili zahtjeve prema nadležnim institucijama.

Na svojom FB stranici napisali su:

 – Na osnovu usmenog dogovora sa ministricom, sve zahtjeve smo stavili na jedan dopis i naslovili na sve nadležne. Naši zahtjevi nisu luksuz, ovo je samo ono što nam pripada i što zaslužuje svaki student u 21. vijeku. Čast i dignitet studenata ne smiju doći u pitanje, borićemo se dok ne pobijedimo!

Zahtjeve koje su uputili prema Vladi KS pogledajte na narednim fotografijama:

zahtjev
  • zahtjevi