Uspješno završena prva Specijalna olimpijada BoHeMSA

Početkom aprila u Tuzli se po prvi put održalo Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade BoHeMSA.


Uspješno završena prva Specijalna olimpijada BoHeMSA 1

Projekat Specijalne olimpijade BoHeMSA je implementiralo Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini „BoHeMSA“ lokalni komitet Tuzla, zajedno u saradnji sa Medicinskim fakultetom Tuzla i Univerzitetom u Tuzli.

Sam projekat je obuhvatio takmičenja iz četiri oblasti: fudbal, košarka, atletika i plivanje. Na projektu je učestvovalo preko 300 takmičara i 20 timova koji su bili raspoređeni u svojim odgovarajućim disciplinama. Bitno je navesti da su takmičari i ekipe bili iz cijele BiH ali i okolnih zemalja.

Uspješno završena prva Specijalna olimpijada BoHeMSA 2

U petak – 07.04. na Svjetski dan zdravlja, tim Specijalne olimpijade se već od jutarnjih sati družio sa studentima Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Tuzla gdje su na fakultetu mjereni krvni pritisak i nivo šećera u krvi studentima, uposlenicima i posjetiocima sportskih takmičenja. Prolaznici na Trgu Slobode su imali priliku kupiti materijal koji je nastao prethodnih dana na radionicama u kojima su učestvovali korisnici Udruženja „Malo Srce“ kao i srednjoškolci iz Tuzle. Radionice su vodili članovi BoHeMSAe, te studenti sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta sa ciljem podsticanja kreativnog izražaja, ali isto tako i sa ciljem destigmatizacije i inkluzije osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju kroz zajednički rad sa srednjoškolcima. Sav skupljeni današnji novac će biti usmjeren na izgradnju pristupne rampe za osobe sa invaliditetom u JU Dom zdravlja Tuzla.

Uspješno završena prva Specijalna olimpijada BoHeMSA 3

Centralna manifestacija koja je uzela svoje mjesto u petak je javna tribina „U zdravom tijelu zdrav duh – kretanjem do zdravlja“ koja je počela u 15h u punom amfiteatru Medicinskog fakulteta Tuzla. U okviru javne tribine učešće su uzeli zvanice: prof.dr.med.sci. Nihada Ahmetović, Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine; prof.dr.med.sci. Samir Mačković, specijalista sportske medicine; doc.dr.med.sci. Nešad Hotić, direktor JZU UKC Tuzla; doc.dr.med.sci. Nermina Kravić, šef Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, Klinika za psihijatriju UKC Tuzla; Elvir Bijedić, fizioterapeut OKK “Sloboda” Tuzla i košarkaške reprezentacije BiH. Pored njih prisutnima su se obratili i prof.dr. Nermina Hadžigrahić, dekan Medicinskog fakulteta Tuzla; Kadina Mazić, potpredsjednica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike; Igor Emkić, ambasador projekta Specijalne olimpijade BoHeMSA te Nermin Alibašić, koordinator cijelokupnog projekta. Moderator javne tribine je bio Fikret Hodžić.

Na javnoj tribini pored razgovora o važnosti i povezanosti sporta i zdravlja, također se vodila i diskusija vezano za uključivanje djece i mladih sa poteškoćama u mentalnom razvoju u svakodnevne društvene aktivnosti kroz sport te odabiranje najpogodnije discipline za potpuno razvijanje njihovih talenata.

Uspješno završena prva Specijalna olimpijada BoHeMSA 4

Cijelokupni projekat ne bi bilo moguće izvesti bez generalnih pokrovitelja projekta: Vlada Tuzlanskog kantona te BZK  „Preporod“ Sjeverne Amerike, ali i bez podrške svih drugih partnera i sponzora projekta koji su ovo omogućili. Na javnoj tribini je vršena i promocija DITA proizvoda, sa ciljem podsticanja na kupovinu domaćih proizvoda i razvoja lokalnih firmi i biznisa.

Projekti ovakvog karaktera predstavljaju samo male pomake u borbi za jednakost i smanjenje predrasuda kada su u pitanju osobe sa poteškoćama u mentalnom razvoju, te su nam svima podsjetnik da ova bitka nije samo jedan događaj ili projekat, nego kontinuiran proces na kojem moramo svakodnevno raditi, baš kao što su to radili i ovi mladi ljudi u ovih prethodni par dana, navodi se na kraju saopštenja iz BoHeMSA.

(STUDOMAT.ba)