Uspješno završen Tuzla Brain Week 2016

Tuzla Brain Week je projekt Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli "MEDICUS" koje se implementira u Tuzli, kao dio globalne kampanje obilježavanja Sedmice mozga u svijetu.


U petak 18.03. održana je manifestacija na otvorenom na Trgu Slobode u sklopu projekta Tuzla Brain Week 2016. Događaj je bio otvorenog karaktera te su svi, od najmlađih do najstarijih građana Tuzle i okolnih prolaznika, uzeli svoje učešće na ovome događaju.

Advertisements

Sa početkom u 12h, postavljene su razne igrice namjenjene za sve populacione grupe. Od crtanja, igranja školice, takmičenja u skakanju, igre sa maskotom, brojnih muzičkih i plesnih igrica, šaha, testova ličnosti i drugih, svi su imali priliku da učestvuju te da nauče ulogu svake od navedenih igrica kada je u pitanju oblast neurologije i neurološko zdravlje.

Radionice na kojima su timovi organizatora radili prethodni dana u predškolskim, školskim i specijalnim institucijama su kuluminirale događajem u petak. Na ovoj velikoj otvorenoj radionici svi su se zajednički družili i na interaktivan način promovisali samu neuroznanost, štetnosti neuroloških oboljenja i važnosti redovne kontrole i zdravog načina života u prevencijih istih.

Advertisements

Na kraju dana održana je i aktivnost „Naučni kafić“ gdje su prisutni imali priliku slušati dva izvrsna predavanja. Prvo predavanje držao je Luka Fotak, student sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci sa temom „Od cijevi do lubanje“ gdje su prisutni mogli saznati podatke i najnovija istraživanja iz polja razvoja nervnog sistema. Drugo predavanje je držao Malik Ejubović, student sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa temom „Evolucija i propadanje mozga kroz vrijeme“ gdje su učesnici dobili retrospektivan prikaz različitih uticaja na sam mozak.

Putem svih događaja, radionica i manifestacija ove sedmice organizator je na različite načine implementirao i realizirao temu ovogodišnjeg Tuzla Brain Week-a: “Mozak i odrastanje”.

(STUDOMAT.ba)