Uspješni studenti UNSA biće oslobođeni plaćanja studija

Odluka je usvojena na sjednici Vlade KS.


unsa

Redovni samofinansirajući studenti koji su u određenoj studijskoj godini položili sve ispite iz te studijske godine i ostvarili prosjek 8,0 i više, te prvi put upisuju višu studijsku godinu u akademskoj 2022/2023. oslobađaju se troškova školarine.

Usvojeno je to u četvrtak na sjednici Vladi Kantona Sarajevo, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Radost studenata i preuzimanje odgovornosti

Prvo je Skupština Kantona Sarajevo u januaru usvojila ovu inicijativu da se studentima koji su svojim uspjehom stekli uvjete za besplatno studiranje izvrši povrat novca, odnosno da ih se oslobodi plaćanje studija na Univerzitetu u Sarajevu.

Iz Vijeća studenata prodekana na Univerzitetu u Sarajevu za N1 su kazali da na radost studenata, prijedlog ministrice Aleksandre Nikolić je usvojen u četvrtak 9.3. na sjednici Vlade.

 – Nismo siguran u kojoj formi će zakonodavac napokon potpuno osloboditi školarine studente koji su to zaslužili, međutim nama je najvažnije da sada studenti koju zaslužiju budu oslobođeni. Nadam se da će praksa u buduće biti takva da se studenti i naši problemi neće ostavljati za kasnije, i da će Vlada i skupština preuzeti više odgovornosti kada smo mi u pitanju, rekli su iz Vijeća studenata prodekana na Univerzitetu u Sarajevu

Podsjetimo, Senat Univerziteta u Sarajevu 28.9.2022. godine donio odluku na osnovu člana 61. zakona o Visokom obrazovanju i člana 59., a u vezi sa članom 165. Statuta Univerziteta u Sarajevu, kojom su se redovni samofinansirajući studenti koji su u određenoj studijskoj godini položili sve ispite iz te studijske godine i ostvarili prosjek 8,0 i više, te prvi put upisuju višu studijsku godinu u akademskoj 2022/2023.oslobodili troškova školarine.

Inspekcijski nadzor u dvije institucije

Nakon donošenja ove oduke, njeno primjenjivanje nije bilo jednako na svim fakultetima u sklopu Univerziteta, do momenta kada je rektor poslao ponovno pojašnjenje kojim je dekanima dao do znanja da je navedena odluka definitivna i u skladu sa važećim propisima. Na fakultetima gdje su studenti ipak izvršili uplate, sredstva su vraćena, izuzev jednog fakulteta, a kako smo saznali, u pitanju je Stomatološki fakultet u Sarajevu.

Iz Vijeća studenata prodekana na Univerzitetu u Sarajevu su kazali da pošto se odluka nije primijenila na jednom fakultetu, izvršen je inspekcijski nadzor u te dvije institucije, kako fakultetu, tako i na Univerzitetu, gdje je preispitana odluka Senata.

Dana 21.2.2023. Inspekcija je naložila Senatu da stavi van snage odluku kojom su se studenti već prethodno oslobodili školarine.