Uspjesi mladih bh. stručnjaka

Za razliku od preduzeća koja propadaju ili se namjerno uništavaju, mlada bh. generacija stvara kompanije poznate i priznate širom svijeta. Počelo je to još nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada se u Sarajevu, uz vraćanje „normalnog života“, malo znalo šta je to e-mail, internet ili softver. Ali i tada je bilo onih koji su imali snove i planove.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Za razliku od preduzeća koja propadaju ili se namjerno uništavaju, mlada bh. generacija stvara kompanije poznate i priznate širom svijeta. Počelo je to još nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada se u Sarajevu, uz vraćanje „normalnog života“, malo znalo šta je to e-mail, internet  ili softver. Ali i tada je bilo onih koji su imali snove i planove, piše RSE.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prije 17 godina trojica mladića – Damir Ibrišimović, Milad Čerkić i Emir Salkić,  u studentskoj sobi u Sarajevu počeli su kovati plan o firmi koja bi se bavila izradom web stranica. Damir se prisjeća:

– Mi smo tada odlučili da budemo prvi web dizajneri i web hosting studio ili kompanija u BiH. Ustvari, mi nismo tad ni vjerovali da će to biti kompanija, mi smo počeli raditi web dizajn i web hosting s ciljem da zaradimo nešto sredstava za edukaciju. Počeli smo raditi kao djeca tih par projekata, koji nisu bili na početku ni tako značajni, za jedan, dva, tri hotela, pa onda smo počeli iznenada raditi neki posao za Coca Colu, pa onda Samit Pakt o stabilnosti u Sarajevu 1999. godine. Projekti su postajali sve ozbiljniji. I onda smo upoznali ljude koji su iz Amerike i počeli smo raditi taj outsourcing of software development i razvoj softvera za tržište van BiH, i tu je komapnija počela da se razvija ozbiljnije.

I tako je nastao “Atlant BH”, koji danas ima 50 zaposlenih i izuzetne poslovne rezultate:

– Radimo prilično ozbiljne projekte za ozbiljne klijente, većinom u Sjedinjenim Američkim Državama – Nokia, odnedavno imamo ugovor čak i o razvoju softvera za EPO. Kadrom koji imamo smo zadovoljni. Mi smo ih rukom birali. Međutim, hronično u BiH postoji problem nedostatka IT kadra i nepostojanja kvalitetnih, obrazovanih institucija koje će proizvesti dovoljan broj IT inžinjera.

Isan Selimović je sa 26 godina, 1997. godine stvorio informatičku firmu QSS. I danas uspješno radi, ima 30 zaposlenih i osvaja kako lokalno, tako i inozemno tržište:

– Na lokalnom tržištu naši klijenti su svi oni koji trebaju kvalitetna i zahtjevna informatička rješenja. Što se tiče internacionalnog tržišta, nismo u kontinuitetu na nekim tržištima, ali imamo konstantne izlete na različita internacionalna tržišta. Ove godine pokušavamo da to više ne budu izleti nego da stvarno ozbiljno nastupimo na određenim finansijski potentnim tržištima i da se zadržimo jer mislimo da za to sada imamo dobre preduslove s određenim portfoliom proizvoda i usluga, navodi Selimović.

Selimović kaže da BiH ne drži mnogo do novih firmi iako su one nekadašnje, koje su nosile razvoj, uništene:

– Naša se država puno okrenula socijalnim temama, koje su jako bitne, ali one ne mogu biti jedine, i tim nekim visokim političkim temama. Nije nikakva tajna da država zanemaruje ekonomiju i ne potiče je, što je na neki način tužno, smatra Selimović.

Emil Hajrić ima 20 godina. Od svoje četrnaeste bavi se programiranjem i, kako sam kaže, bilo je dosta promašaja. U svijet velikog biznisa ušao je nakon što je kreirao softver “Help Juice”, koji je je uvršten među 100 najkorisnijih alatki na internetu. Gotovo nije bio svjestan kakav je podvig, sa svojom rajom, napravio:

– Što je nasmješnije, mi nismo uopšte znali za to. Samo jedan dan neko nam je poslao link: ’Hej, pogledaj, vi ste jedan od najboljih alata na internetu.’ I dosta je ljudi došlo na naš site i dobili smo dosta novih kupaca. A isto je super reći da smo jedan od top hanged alata na internetu za biznise, kaže Hajrić.

Cilj jednog od najkorisnijih servisa na internetu je smanjiti troškove kompanija, koje imaju potrebu za komunikacijom s klijentima, objašnjava Hajrić:

– Imamo internet proizvod isto kao što imate facebook, gmail, yahoo, šta god koristite na internetu koji pomaže firmama da njihovi kupci ili njihovi korisnici dobiju odmah odgovor na bilo koje pitanje vezano tipa – recimo, uzmete novi telefon i zanima vas kako ubaciti sim karticu. Isto kao što ukucate u google kako ubaciti sim karticu, i odmah dobijete odgovor na vaše pitanje. Firme, naravno, uštede tu dosta para, dosta vremena, a vi dobijete kao customer ili korisnik odmah odgovor, što poboljšava vaš odnos sa tom firmom – i mi zarađujemo od toga. Jedna firma zna uštedjeti preko milion dolara godišnje sa nama.

A na pitanje da li bi mladi iz BiH znali iskoristiti šanse kakve pruža razvijeni svijet, on kaže:

– Kada bi se pružile prilike, kao što su se pružile Amerikancima, tinejdžerima i ljudima naših godina mislim da bi bio veći ekonomski bum u BiH nego u Americi. Mislim da je sada idealno vrijeme da se osnuje firma.

Šta je recept za uspjeh? Damir Ibrišomivić ima jedostavan savjet:

– Treba biti hrabar, odlučan i krenuti. A sa vrijednim radom sigurno dolaze određeni rezultati. Naravno, tu ima i puno sreće – a kako kažu, sreća prati hrabre!

(slobodnaevropa.org)