Uskoro novi sistem u Sarajevu: Studente koji rade ocjenjivat će i poslodavci

"Misija nam je da unaprijedimo visoko obrazovanje i da ga približimo međunarodnim tokovima."


Student working at a desk.
Ilustracija: Envato

Melika Husić–Mehmedović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo najavila je novi načinu studiranja u Sarajevu – dualno obrazovanje, potpuno novi način stipendiranja studenata, milionska ulaganja u obnovu studentskih domova…

Odgovarajući na pitanje građana u okviru Foruma odgovornosti, Husić–Mehmedović kazala je da uskoro u KS planiraju uvesti dualno obrazovanje, gdje student paralelno pohađa nastavu i radi, te ga prate i ocjenjuju podjednako fakultet i poslodavac.

 – Radimo na prijedlogu ovakvih studija, koji su već poznat način studiranja u svijetu, kazala je ministrica.

Prostori za druženje, biciklističke staze, zelene površine…

Na pitanje o plaćanju studija i stipendiranja, Husić-Mehmedović podsjetila je da su kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS oslobodili plaćanja dvije trećine školarine za 2020/21 godinu za studente prvog, drugog ciklusa i integrisanog studija Univerziteta u Sarajevu, piše Klix.

 – Realizacija ovih aktivnosti je već u toku, tako što je Univerzitet dobio instrukcije o postupanju od Ministarstva. Što se tiče dugoročnog stipendiranja, predložit ćemo kroz novi Zakon o visokom obrazovanju KS potpuno drugačije rješenje od dosadašnjeg kada je u pitanju stipendiranje studenata od strane KS, odgovorila je ministrica.

Upitana i zašto Vlada Kantona Sarajevo ne renovira studentski dom na Bjelavama.

 – Vlada KS će u toku 2021. godine uložiti 3,2 miliona KM u obnovu studentskih domova, kako na Bjelavama tako i u Nedžarićima. Prioritet je dat studentskim domovima, navela je ministrica.

Na pitanje kada će mladi dobiti više prostora za korištenje, Husić – Mehmedović je navela da u svim aktivnostima koje se provode na renoviranju i kreiranju novih prostora, insistiraju na prostorima za druženje, zelenim površinama, biciklističkim stazama…

Gradnja kampusa najznačajniji projekt

 – Vjerujem da će mladi dobiti adekvatan prostor kada se ozbiljnije započnu radovi na izgradnji Kampusa UNSA. To je projekat koji stagnira i jako sporo se odvijaju aktivnosti, a predstavlja, po mom mišljenju, najznačajniji, strateško-razvojni projekat u KS koji će znatno unaprijediti ukupni kvalitet života mladih u KS, navela je, između ostalog, Husić–Mehmedović.

Zaključila je da se svake sekunde radi na tome da se visoko školstvo vrati na ozbiljan nivo.

 – Upravo iz ovih razloga koji se ovdje navode je KS i uspostavio Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, koje ima u svom fokusu unapređenje univerzitetskog obrazovanje, kvaliteta univerziteta, postavljanje nauke u centar odlučivanja u KS, te ukupno povećanje kvaliteta nuačno-istraživačkog i umjetničko-istraživačkog rada. Misija nam je da unaprijedimo visoko obrazovanje i da ga približimo međunarodnim tokovima, te sve aktivnosti su isključivo vođene ovim motivom, zaključila je Husić–Mehmedović.