Uprkos zabranama studenti danas protestuju banjalučkim ulicama

Studenti pozivaju nezadovoljne građane, profesore, asistente, penzionere, borce i sve druge strukture društva da im se pridruže u današnjem protestu koji će početi u 12 časova ispred paviljona 1 (preko puta Ekonomskog fakulteta) u Banjaluci.


studenti banjaluka protesti

Studenti pozivaju nezadovoljne građane, profesore, asistente, penzionere, borce i sve druge strukture društva da im se pridruže u današnjem protestu koji će početi u 12 časova ispred paviljona 1 (preko puta Ekonomskog fakulteta) u Banjaluci.

studenti banjaluka protestiNikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS potvrdio je jutros za portal buka.ba da će se protesti održati, a pozitivne promjene očekuje nakon protesta.

Jedan broj studenata počeće okupljanje u pola 12 u Kampusu, ali će se svi oni uputiti prema paviljonu 1, odakle će tačno u 12 časova krenuti kolona prema zgradi Vlade RS.

Podsjetimo, studenti su u svojoj najavi protesta istakli da “u vrijeme kada nam se kompletno društvo nalazi pred kolapsom i kada su sve društvene vrijednosti devalvirane neophodno je da mladi ljudi pokažu da su avangarda koja krči put promjenama i napretku“.

12. juna u 12 časova pozvali su sve građane ispred studentskih paviljona 1 i 3, a “studenti će stati na čelo kolone svih nezadovoljnih segmenata društva i pokazati vladajućoj eliti da imamo dovoljno snage da ju zaustavimo“.

Podsjetimo, juče je na adresu Skupštine studenata Studentskog doma Nikola Tesla, kao organizatora protesta u Banjaluci, iz CJB Banjaluka stiglo Rješenje o zabrani skupa.

Studenti su za “buku” potvrdili da uprkos prijetnjama i zabranama organizuju proteste, a ako treba probijaju kordon.

Nikola Dronjak, rekao je juče da studenti ne odustaju od protesta.

– Uprkos prijetnjama i zabranama mi izlazimo na proteste, a ako je potrebno probijamo i kordon, rekao je Dronjak za “buku“.

Na vanrednoj press konferenciji koja je održana juče Dronjak je rekao da danas u “12 časova ispred paviljona 1 kreće povorka studenata i drugih nezadovoljnih studenata građana Banjaluke i Republike Srpske prema zgradi Vlade RS da mirnom šetnjom ukažemo na probleme u našem društvu“.

Kako je Dronjak saopštio jedna grupa studenata će u pola 12 krenuti iz Kampusa prema Paviljonu te od tamo kreću građani koje ovim putem pozivaju.

Studentski zahtjevi:

  • isključenje bivšeg izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića iz partije;
  • izgradnja 4. Paviljona i studentskih smještajnih kapaciteta u Istočnom Sarajevu;
  • ostavka ministra prosvjete i kulture Gorana Mutabdžije;
  • smanjivanje cijena studiranja master studija;
  • hitna tematska sjednica Vlade Republike Srpske radi objavljivanja preciznih rokova u vezi početka izgradnje 4. Paviljona i ubrazane primjene odluke Vlade o promjeni oblika organizacije JU Studentski centar “Nikola Tesla” Banja Luka u JU Studentski grad “Nikola Tesla” Banja Luka, te poništavanje zaključka sa prethodne sjednice Vlade, koji se odnosi na prenos imovine sa ustanova studentskog standarda na Javne univerzitete.

Šetači

Pozivu na proteste odazvali su se i banjalučki “šetači” okupljeni oko građanske inicijative “Park je naš”. I dok će studenti tačno u podne u protestnu šetnju krenuti od studentskog doma, šetači su u isto vrijeme okupljanje zakazali pred Starim hrastom, mjestu s kojeg su tokom prošle godine sedam mjeseci kretali u proteste zbog rušenja parka u centru grada.

Dodik pozvao studente da protesti budu mirni

Nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a održane sinoć u Banjaluci lider te stranke i predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik pozvao je studente “da protesti budu mirni”, prenosi buka.ba.

Ponovio je ranije izjave da su protesti politički motivisani, jer, kako je ustvrdio, razlog izlaska na ulicu nisu pitanja studentskog standarda “jer su institucije sistema bile spremne i dalje da reaguju na svaki njihov zahtjev“.

– Niko ne bi zabranio bilo kakve mirne proteste, ali očigledno da arogancija koju pokazuju predstavnici studentske organizacije, ne želeći da ispune zakonom predviđene procedure i obaveze prilikom organizovanja okupljanja, govori o drugačijim motivima, a ne o motivima vezanim za standard studenata, rekao je Dodik.

(buka.ba)