Upravni odbor UNSA: Nismo nadležni za razrješenje dekana fakulteta

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu saopćio je kako sve odluke donosi prema Poslovniku o radu Upravnog odbora, Statutu Univerziteta u Sarajevu i Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, te da se iste u pravilu donose jednoglasno.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Reakcija je to povodom informacija iznijetih u medijima u vezi sa načinom rada i odlučivanja Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, a vezano za suspenziju dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

– Povodom informacija iznijetih u medijima u vezi sa načinom rada i odlučivanja Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, ovim putem želimo informirati javnost da Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu sve odluke donosi prema Poslovniku o radu Upravnog odbora, Statutu Univerziteta u Sarajevu i Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, te da se iste u pravilu donose jednoglasno.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tako je bilo i u vezi sa zahtjevom 58 članova Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu za prijevremeno razrješenje odnosno suspenziju dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Odgovarajući materijal je dostavljen za razmatranje na 37. redovnoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu neposredno pred održavanje sjednice. Kod utvrđivanja dnevnog reda, prijedlog da se ova tačka uvrsti i razmatra na sjednici nije dobio potrebnu većinu, kao ni neke druge tačke (ukupno četiri tačke) koje su za razmatranje dostavljene neposredno pred održavanje sjednice.

Zbog hitnosti nekih od ovih tačaka, o sve četiri tačke Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu se izjašnjavao na telefonskoj sjednici održanoj 19. maja 2017. godine koja je zakazana na dan održavanja redovne sjednice. Napominjemo da Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu nema nadležnost po pitanju postavljanja, razrješenja ili suspenzije dekana fakulteta i zaključak Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu je formuliran u tom smislu, stoji u saopštenju UO UNSA.

(STUDOMAT.ba)