Upoznajte Nermina Hasanovića, studenta koji je završio prestižni Harvard

Nermin je naveo da želi ostati povezan uz svoje bh. korijene.


studiranje
Foto: Facebook

Zamislite da ste rođeni u sarajevskoj bolnici Koševo, a završili poznati fakultet Hardvard? To je uspjelo mladiću Nerminu Hasanoviću, koji može biti inspiracija mnogima širom svijeta – jer je njegova priča zaista inspirativna.

Za Radiosarajevo.ba, Nermin je ispričao kako je došlo uopšte da završi na jednom od najprestižnijih fakulteta u Americi.

 – Rođen sam u Sarajevu, u bolnici Koševo, a u Sjedinjene Američke Države sam došao sa dvije godine, počinje svoju priču Nermin.

Pojasnio nam je kako je završio molekularnu i celularnu biologiju, ali su ga zanimali i drugi predmeti – poput filma, filozofije, muzike, historije, literature.

Nakon završetka srednje škole, aplicirao je na više fakulteta.

 – To su fakulteti slični Hardvardu zato što su spremni pomoći familijama koje nisu u mogućnosti da finansiraju ogroman iznos novca za dalje školovanje, pojasnio je Nermin te dodao:

 – Mnogi od tih fakulteta su me i primili, ali mi nisu ponudili novčanu pomoć – poput Hardvarda. Tu sam dobio totalno besplatno školovanje i smještaj za sve četiri godine.

Njegove slike nakon diplomiranja objavili su mnogi članovi njegove porodice i prijatelji – koji su izuzetno ponosni na Nermina.

A njegova priča nije završila diplomiranjem na ovom fakultetu – jer je on i sada zaposlen.

 – Već sada radim za jednu biotehnološku kompaniju u blizini Harvarda. Moje želje su da u budućnosti idem na dalje školovanje, naveo je Nermin.

Njegova poveznica sa Bosnom i Hercegovinom, kako i sam kaže, i dalje će se nastaviti – jer želi ostati povezan uz svoje bh. korijene.

 – Volio bih i humanitarno pomagati svoju zemlju. Plan mi je i da napravim dokumentarni film – ne samo u vezi BiH, već i njenog mjesta u Europi nakon svih tragedija i dešavanja koje su je zadesile, rekao je Nermin.