Upoznajte Nedima, uspješnog ljekara kojeg je do titule vodila ljubav prema bolesnoj nani

Više puta je nagrađivan priznanjem “Nagrada Grada Tuzle” koje se dodjeljuje najuspješnijim studentima.


Nedim Selimović je uspješni mladi doktor medicine iz Tuzle. Ekipa portala STUDOMAT ranije je razgovarala sa uspješnim ljekarom i tada je ostavio brojne poruke za studente koji žele upisati Medicinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli.

Advertisements

Cijeli intervju možete pročitati klikom ispod.

Upoznajte Nedima Selimovića, uspješnog studenta i mladog ljekara iz Tuzle

Nedim je sada za Akta.ba otkrio još neke zanimljive detalje iz svog života.

 – Oduvijek sam znao da je medicina moj poziv i nisam razmišljao o drugim alternativama, kazao je Nedim Selimović za Akta.ba.

Rođeni Tuzlak je trenutno i doktorant na Doktorskom studiju “Biomedicina i zdravstvo”. Ljubav prema ovom pozivu nosi iz djetinjstva, a o tome su mu pričali i roditelji.

 – Kada su me kao dječaka vodili doktoru, često sam pitao ljekare da mi pokažu stetoskop, špatule i slično. Također, stara majka je bila bolesna, pa sam joj uvijek kao mali govorio da ću biti ljekar da je izliječim. Tako je i bilo, prisjetio se Nedim.

Nakon srednje škole je upisao studij medicine i zadovoljan je onim što taj studij pruža, iako ima dosta prostora za poboljšanje.

 – Mislim da gdje god da studirate, mnogo toga zavisi od induvidualnog pristupa, volje i želje studenta da istražuje i napreduje u određenoj oblasti. Na našim područjima nemate uslove kao u nekim zapadnim institutima. Tu ima mnogo improvizacije barem kada se radi o praktičnom dijelu. Što se tiče profesora i teoretskog znanja zaista imamo dobre profesore, pojašnjava ljekar i dodaje:

 – S druge strane ne mogu reći da sam zadovoljan sistemom u kojem živimo, u kojem studiramo i radimo. Tu ima mnogo mjesta za poboljšanje.

Nedim Selimović / Privatni album
Nedim Selimović / Privatni album

Objavama na TikToku inspiriše mlade

Advertisements

Anegdote iz svoga života ovaj mladi ljekar već neko vrijeme dijeli na TikToku i tako uljepšava dane svojim pratiteljima.

 – Ja sam zapravo na završnoj godini studija, početkom COVID pandemije iz neke zabave objavio par tiktok videa sa svojom rahmetli majkom. Već nakon prvog videa, ti tiktok-ovi su pobrali simpatije gledatelja. Upravo radi moje majke koja je bila zaista jedna ogromna ljudska gromada i insan. Ona je mnoge ljude podsjećala na njihove majke, nene i iz tog razloga su i posjećivali moj profil, pojasnio je.

Često je snimao konverzaciju s njom i kamerom zabilježio mnoge njene stavove i životne lekcije.

 – Jedne prilike je majka spomenula da sam joj kao mali, sa nekih 5 godina obećao da ću postati ljekar, da je izliječim, da je ne bole krsta i koljena. To je mnogima bilo simpatično, tako su saznali da sam ljekar, prisjetio se.

Najviše ga na društvenim mrežama prate srednjoškolaci koji žele upisati medicinu kao i studenti medicine. Često ga pitaju šta je motivacija za učenje.

 -Iz tog razloga sam nedavno objavio poruku kćerke jednog pacijenta (koja je inače moja kolegica). Želio sam da objasnim da je zadovoljan pacijent i osjećaj zadovoljstva kada nekom pomognete, kada mu olakšate tegobu zapravo najveća motivacija koja vas tjera da budete bolji i da učite i dalje, istakao je.

Inspiraciju pronalazi u starijem bratu

Dok se trudi da motiviše druge on svoju inspiraciju pronalazi u svom starijem bratu. Njegov stariji brat živi i radi u Švicarskoj gdje je završio postdiplomski studij

 – Stariji je od mene 4 godine i ja sam zahvaljujući njemu svadnevno imao priliku da vidim da ništa nije nemoguće. Uz trud i rad sve je ostvarljivo. Moj brat je svoj studij završio sa prosječnom ocjenom 10. Zaista gledajući njega i odrastajući uz njegove savjete inspiracije mi nije manjkalo, naglasio je.

Nedim nema svoj klasični moto, ali defintivno nastoji svakim danom biti bolji čovjek. Želi da na što veći broj ljudi ostavi pozitivan uticaj i da im na bilo koji način pomogne.

 – U narednom periodu volio bih da svoje obrazovanje i napredovanje kao stručno, tako i akademsko privedem kraju, da specijaliziram i doktoriram medicinu. Dug je put, ali cilj mi je jasan i znam da će se trud i rad isplatiti, poručio je Nedim za kraj.