Trebinje: Studenti sa najboljim prosjekom dobili putovanje u Budimpeštu

Sa putovanja donijeli nove ideje koje bi mogli primjenjivati u svojoj lokalnoj zajednici.


studenti
Foto: Nezavisne

Studenti iz Trebinja sa prosjekom ocjena većim od devet, kojim je Gradska uprava obezbijedila nagradno putovanje u Budimpeštu, vratili su se svojim kućama puni utisaka, ali i novih ideja koje bi mogli primjenjivati u svojoj lokalnoj zajednici, a upoznali su se s njima u mađarskom glavnom gradu.

Naročite utiske iz Budimpešte je donijela studentica arhitekture u Rusiji Mihajla Belenović, koja kaže da je u ovom gradu bila prvi put, te da je naročito obratila pažnju upravo na arhitektonski dio grada, a posebno na mostove.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Ovih dana ću sigurno koncipirati neke ideje vezane za prenošenje iskustava i stečenog vizuelnog znanja sa arhitektonske strane u Budimpešti na trebinjski ambijent, a mogućnosti su sigurno velike, naročito kada je u pitanju uređenje mostova, kazala je Mihajla, koja je sa još 14 studenata boravila u Budimpešti.

Među njima je bio i Dragan Jelačić, student postdiplomskih studija na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, koji je konkurisao za ovo putovanje još prošle godine, ali, s obzirom na to da je bio spriječen da putuje, to mu je omogućeno ove godine.

 – Ovo je satisfakcija za naš rad i trud, ali se nadam i da ćemo svi mi koji se po završetku studija budemo željeli vratiti u svoj grad naći u njemu i zaposlenje, kako bismo dali svoj doprinos razvoju i napretku Trebinja, kazao je Jelačić.

S njim se složila i studentica druge godine Medicinskog fakulteta u Foči Jovanka Spaić, koja je, uz zahvalnost, istakala da očekuje otvaranje nove bolnice u Trebinju, gdje planira konkurisati za zaposlenje.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je potvrdio da je odmah po povratku sa ekskurzije sa pojedinim studentima dogovorena primjena u gradu Trebinju nekih njihovih zapažanja sa ekskurzije.

 – Konkretne sugestije očekujemo u narednih nekoliko dana shodno struci, a odeđene sugestije smo dobili i na ovom prijemu, što nas raduje i potvrđuje nam da smo učinili pravu stvar kada smo se prije pet godina odlučili na ovaj potez, kazao je nakon prijema Ćurić, pišu Nezavisne.

On je podsjetio da Gradska uprava pažljivo prati obrazovni proces mladih u Trebinju, od prvog razreda do okončanja školovanja, pa u tome smislu ne odustaju ni od stipendija za učenike sa seoskih područja, ni od onih đaka i studenata samohranih ili bez oba roditelja, a podneseni su i zahtjevi sa planovima rekonstrukcije za dvije gradske škole preko inostranih ambasada i prekogranične saradnje.

 – Manje je važno kako ćemo ta sredstva obezbijediti, jer je mnogo važnije da se djeci obezbijedi maksimalna udobnost uz što manje učešće iz budžeta grada, ne da bismo na djeci uštedjeli, nego da te novce preusmjerimo za neko drugo davanje u svrhu napretka školstva, kazao je Ćurić.