“Imala sam veliku želju polagati i u svojoj domovini za koju sam čvrsto vezana.”

21-godišnja Merjem Sofić studentica na Pedagoškom fakultetu u Holandiji postala je prva hafiza u Holandiji.

Merjem je završila hifz s 12 godina kojeg je polagala pred turskom komisijom za vjerske poslove “Diyanet” nakon čega je dobila njihovu diplomu u Njemačkoj.

Prije dvije godine je polagala hifz pred komisijom Rijaseta IZBiH koju su činili hafizi Dževad Šošić, Muhamed Čajlaković, Dževad Hrvačić i Abdul-Aziz Drkić.

 – Imala sam veliku želju polagati i u svojoj domovini za koju sam čvrsto vezana, tim povodom sam odlučila pologati i u Bosni. Rođena sam ovdje u Holandiji, a moj babo Asmin Sofić je došao ovdje u toku rata, 1993 godine. On je iz Janje (Bijeljina), a mama Amira Lužić je došla 2000. godine u Holandiju, a ona je iz Orahovice (Zenica), kaže Merjem.

Merjem ima dva brata, Zubejra i Muaza, a Muaz trenutno također uči hifz i uskoro će polagati pred komisijom Rijaseta IZ u BiH, prenosi Hayat.

Mensur ef. Pašalić je čestitao hafizi, njenim roditeljima, IZ Bošnjaka u Holandiji i čitavoj jedinstvenoj IZ u BiH te je kazao da je hafiza Merjem dragulj koji reprezentuje svojim znanjem i moralom islam, Bošnjake i domovinu Bosnu i Hercegovinu.