Upoznajte Marka, uspješnog studenta koji je primljen na čak devet američkih univerziteta

Marko je primljen na svih devet univerziteta na koje je aplicirao.


marko
Foto: Privatna arhiva

Među brucošima čuvenog Univerziteta Brown, člana čuvene „Ivy league“ (liga bršljana), koja okuplja osam najprestižnijih američkih univerziteta, od nove školske godine naći će se i Beograđanin Marko Obradović.

Univerzitet Brown je bio Markov prvi izbor još od 14. godine, a njegov uspjeh čini se još značajnijim ako se ima u vidu kolika je konkurencija za studije na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ove godine na Brownu je konkurisalo 51.302 studenta. Primljeno je pet odsto od prijavljenih kandidata. Od tog broja samo 10 odsto su internacionalni studenti, kojih je najviše iz Azije, Velike Britanije, Kanade i Singapura, kaže Marko za Danas.rs.

Osim na Brownu, on je konkurisao na još osam američkih univerziteta: Northeastern University, Michigan University, Boston Arhitecture college, UMass Amhrest, Pratt, Wentworth Institute of technology, University of Rhode Island i Worcester Polytechnic Institute.

Primljen je na svih devet univerziteta.

– Upis na američke fakultete veoma je složen. Za uspjeh je neophodan razultat iz škole, rezultat SAT testa, a važno je i da ste se bavili vanškolskim aktivnostima. Uz to se za sve fakultete piše esej, čiji se kvalitet takođe procjenjuje. Za uspjeh je važno sve, a možda najviše sama ličnost kandidata, da u ogromnom broju djece koja konkurišu prepoznaju baš vas i da u vama vide nešto drugačije i posebno, odgovara Marko na pitanje šta je bilo presudno da baš on bude među malobrojnim odabranim studentima.

To što je od šest fakulteta na kojima je konkurisao dobio najveće akademske stipendije za njega je bilo iznenađenje.

– One se različito zovu, ali spadaju u stipendije koje se dodjeljuju studentima na osnovu njihovih akademskih postignuća. Izabrao sam da studiram na Brownu koji je bio moj prvi izbor. To je, što bi Amerikanci rekli, “my dream school”. Studiraću arhitekturu koja me interesuje od najmlađeg uzrasta, ističe Marko.

Trenutno se na Brownu nalazi samo tri studenta iz Srbije.

Na prvoj godini je mladić koji se upisao poslije završene Matematičke gimnazije, na drugoj godini je Markov brat Aleksa koji studira inženjerstvo, a na trećoj godini je mladić iz Beograda koji je dio vaterpolo ekipe fakulteta.

O Aleksinom uspjehu mediji su pisali prije dvije godine, kada je primljen na svih 14 univerziteta u SAD i Velikoj Britaniji na koje se prijavio.

– Broj kandidata koji konkurišu na najbolje fakultete se povećava iz godine u godinu. Kada je moj brat primljen prije dvije godine to je bila najmanja upisna stopa u istoriji postojanja američkih fakulteta. Međutim, procenat kandidata koji se prima je u posljednje dvije godine nastavio da pada. Moj brat Aleksa mi je najveći uzor. Od kada je primljen na Brown, bez obzira što je to bio moj prvi izbor fakulteta, motiv i želja da i ja tamo studiram su postali još veći. Srećan sam što ćemo ponovi biti zajedno i ići ka ostvarenju želja i ciljeva. Srećan sam i zbog naših roditelja, mame Milene i tate Aleksandra, koji su najbolji roditelji na svijetu. Samo zahvaljujući njihovoj ogromnoj ljubavi i bezrezervnoj podršci u svim sferama života moglo je da se stigne do ovakvog rezultata, kaže na kraju razgovora Marko.