Studentica pokazala kako zapravo izgleda ispitni rok: “Upaljeno” lice, stres, anksioznost…

Da li i vaš ispitni rok izgleda ovako?


rok
Foto: TikTok

Učenje zaista iscrpljuje. Još ako se spoji sa nedostatkom sna, nezdravom prehranom i nedostatkom tjelesne aktivnosti, učenje se zaista može pretvoriti u pravu noćnu moru. Zbog toga nije ni čudno što se studentima dešavaju čudne stvari u ispitnom roku.

Prije ispitnih rokova, normalno je da ste pod stresom. Određena doza stresa zapravo vam može biti i od koristi, više ćete se fokusirati na ostvarenje cilja, dakle uspješno polaganje ispita.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studentica Jovana opisala je kako izgleda ispitni rok prosječnog studenta.

@porcicjovana

Kako vam je prošao aprilski rok? 🫶🏻 #fyp #fypシ #foryou #zatebe #pravnifakultet #pravnifakultetbeograd #univerzitetubeogradu #pravni #pravo #studiranje #studentskizivot #ispitnirok #ispitnirokovi #ispit #ispiti #rok #aprilskirok #anksioznost #akne #stres #studytok #studywithme #law #lawschool #lawyer #stres #učenje #ucenje #motivacija #disciplina #organizacija #studenti #viral #viralvideo #soulstoriespodcast #srbija #balkan #balkantiktok

♬ Another Love (sped up original sound) – Tom Odell

Stres oko ispitnih rokova ne možete u potpunosti ukloniti, ali možete naučiti kako ga kontrolisati. Šta je najvažnije što trebate napraviti? Odmah prestati odgađati učenje. Odgađanjem obaveze ne nestaju, samo se gomilaju.

Napravite dobar plan

Učite na vrijeme. Nabavite svu potrebnu literaturu s primjerima ispita i pitanja na usmenom kako biste znali šta vas čeka. Prođite detaljno sve materijale, bilježite nejasnoće i raščistite sve na konsultacijama. Saznajte koliko iz pojedinih predmeta ima literature i napravite raspored učenja iz dana u dan.

Napravite podjelu. Gradivo razdijelite, na primjer, na dvadeset segmenata te svaki obradite na jednostavan način. Bilješke, pet kratkih rečenica i slike. Napravite sistem koji vam olakšava pamćenje i ponavljajte sve dok ne krenete odgovarati na pitanja bez gledanja u bilješke.

Pronađite na internetu tematiku ispita obrađenu na zanimljiv način. Bio to blog, video ili nešto treće. Proučite i uzmite si dovoljno vremena za upijanje informacija. Par dana prije ispita udaljite od sebe sve ometajuće faktore. TV serije i filmove, Facebook, izlaske.

Stres može biti i koristan

Prije ispitnih rokova, normalno je da ste pod stresom. Određena doza stresa zapravo vam može biti i od koristi, više ćete se fokusirati na ostvarenje cilja, dakle uspješno polaganje ispita.

Ipak, sve počnite planirati na vrijeme. Mnoge ankete napravljene među uspješnim studentima pokazale su da većina njih uči u uvijek isto vrijeme. Oni tvrde da je bitno ne samo planirati odlaske na predavanja i ispite, već i vrijeme učenja. Na ovaj način postajete mentalno i emocionalno spremniji za svaki ispit.