Upoznajte jednog od najpopularnijih bh. tiktokera koji studira u Kopru

Kreator humorističnih likova Mujesire, Hazima, Amira i Senade je Sead, student iz Kopra.


student sead tiktok

Dogodovštine četveročlane porodice koju čine Mujesira, Hazim, Amir i Senada, zasigurno su bezbroj puta vratile osmijeh na lice mnogim ljudima. Kreator ovih humorističnih skečeva je “tiktoker” Sead Hrustanović, mladi Travničanin koji živi u Sloveniji.

Dvadesetčetverogodišnji Sead trenutno živi u Kopru, gdje studira Podatkovne nauke na FAMNIT-u. Iako svoje skečeve nije počeo objavljivati tako davno, vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih bh. tiktokera.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prisjećajući se svojih prvih snimaka, ističe da je sve počelo prije tačno četiri mjeseca, kada je na TikToku podijelio svoj prvi video. Zbog pandemije je sve bilo zatvoreno te je odlučio u slobodno vrijeme kreirati sadržaj u obliku skečeva.

Iako je jedan od najpopularnijih tiktokera, Sead ističe da je prvobitna ideja prerasla i u objavljivanje sadržaja na Facebook i Instagram profilima.

 – Rekao bih da su mi TikTok i Instagram trenutno prioritet, ali da sam najaktivniji na Instagramu, gdje možete pronaći neke videe koje nisam objavljivao na TikToku i Facebooku. O YouTube kanalu sam razmišljao i prije, ali nikada nisam imao u planu da objavljujem skečeve, nego sam imao neke druge vizije, ali kako su moji skečevi postali popularni na TikToku, odlučio sam ih postaviti i na YouTube, kazao je.

Mladi Travničanin nada se da će u skorijoj budućnosti uspjeti izbaciti i nešto drugačije vezano za YouTube, o čemu će publika biti pravovremeno obaviještena preko društvenih mreža.

Svoj prvi humoristični video objavio je u januaru te je od toga sve i počelo. Teme koje obrađuje, kako kaže, su one s kojima se mnogi mogu poistovjetiti. Ove teme spajaju većinu ljudi na Balkanu i tek se sada jasno vidi koliko su sva domaćinstva ustvari slična.

 – Na svojim društvenim mrežama objavljujem barem jedan videosnimak dnevno, na TikToku je to najčešće oko 17 sati, dok na Instagramu objavljujem i više videa dnevno. Na Instagramu također objavljujem i ‘behind the scenes’ videe i održavam kontakt sa svojim pratiocima preko storija. Ideje dolaze same od sebe te smatram da se ovakve ideje ne mogu osmišljati na silu. To su razne situacije koje su se desile meni ili ljudima oko mene, koje ja pretvorim u skeč, naravno uz proširivanje ideje i dodavanje tog efekta drame koji drži ljude u neizvjesnosti šta će se dalje desiti, pojašnjava.

TikTok kao društvena mreža na našim prostorima još uvijek ne plaća kreatorima za objavljivanje videa. Međutim, Sead ističe da postoje i drugi načini na koje se može zaraditi na TikToku kao i na drugim društvenim mrežama i to kroz razne saradnje i reklame.

Na mom profilu je moguće reklamirati razne proizvode, od prehrambenih i higijenskih proizvoda pa do kućanskih aparata. Svi zainteresovani za saradnju se jave direktno, preko Instagrama ili na e-mail te se na taj način dogovara saradnja. Pored TikToka, na kojem trenutno imam 230.000 pratilaca, za saradnje sam dostupan na Facebook i Instagram profilima gdje me prati 35.000 ljudi, istakao je.

Sead na društvenim mrežama objavljuje sadržaj za koji je potrebno prerušavanje, ali i glumački talenat. Međutim, on ističe da se nikada prije nije bavio glumom niti pohađao ikakve časove glume.

Također, ovaj mladić prije snimanja sadržaja za TikTok nije snimao niti objavljivao sadržaj za društvene mreže, kao što je ovaj.

 – Mislim da sam iznenadio i sam sebe te se trudim da svakim novim videom predstavim svoje glumačke sposobnosti što je profesionalnije moguće. Ono čime sam se bavio jeste uređivanje videozapisa te mislim da je velikim dijelom i to zaslužno za moj uspjeh na ovim društvenim mrežama. Minuta sadržaja koji je predstavljen na TikToku je uvijek praćena još bar minutom odbačenog sadržaja. Razlog tome jeste to što moram znati šta će ljude zadržati na mom videu, čime ću im privući pažnju i šta je ustvari relevantno da se stavi u video te se samim tim trudim da moj sadržaj bude što je moguće tečniji i povezaniji kako bi konačan video bio što zanimljiviji, dodaje.

Dogodovštine četveročlane porodice svakodnevo uveseljavaju populaciju širom Balkana. Njegova publika već ima svoje omiljene likove, a koji je njegov najdraži lik otkriva autor skečeva, piše Klix.ba.

 – Na početku snimanja mi je najdraži lik bila Senada, koja je prva predstavljena kao pravi lik u mom serijalu. Nakon toga su došli svi ostali likovi uključujući tri glavna: Mujesiru, Hazima i Amira. Trenutno mislim da mi je najdraži lik kojeg glumim Mujesira – mama, zbog toga što uvijek imam dosta materijala za snimanje s ovim likom.

Sead se osvrnuo i na težinu samog predstavljanja likova te navodi da mu je, osim Mujesire, najlakše odglumiti Amira.

 – Najteže mi je odglumiti Hazima – oca, zbog toga što se ne pojavljuje u scenama od samog početka te se pojavljuje najmanje u mom serijalu i zbog toga mi je taj prelaz malo teže odraditi”, pojašnjava. “Što se tiče Mujesire – ovog lika najviše snimam te mislim da se najlakše uživim u ulogu, posebno zbog toga što je ovaj lik poznat po svom ‘nabrajanju’ i iskreno uživam u tome. S druge strane, uloga Amira mi se čini prirodnom i uloga sama po sebi nije toliko zahtjevna, istakao je.

S obzirom na to da je TikTok uglavnom društvena mreža namijenjena mladima, zanimalo nas je da li su mladi Seadova ciljana publika ili svoj sadržaj prilagođava i starijim dobnim grupama.

 – Moj sadržaj na TikToku najviše prate osobe ženskog spola od 18 do 35 godina, ali ono što jeste najbitnije je to da je pogodan za sve uzraste. Što se tiče Facebooka, tamo me prate i mlađe i starije dobne skupine, kao što je slučaj i na Instagramu. Razlog je to što se svaka osoba može poistovjetiti bar s jednim likom, bila to kćerka, sin, otac ili majka, pojašnjava.

Dodaje da u njegovim klipovima postoje i drugi likovi kao što su komšije, rodbina i drugi te i na taj način pokušava iznijeti realne i svima poznate situacije s Balkana.

 – Ono što me čini drugačijim jeste to što je moj sadržaj family friendly, bez psovki i vulgarnog izražavanja i samim tim sam htio pokazati svima da se na društvenim mrežama može uspjeti i bez toga. Također, smatram da sam i kao osoba, a i kao kreator sadržaja autentičan. Mislim da je savršen primjer toga da su autentičnost i iskrenost ključ uspjeha moja kolegica Ilda Humić, koja mi je velika inspiracija od samog početka, kazao je.

Koristiš li i ti TikTok? Prati STUDOMAT!

@studomat.ba

Moj mozak za vrijeme ispita. ##ispiti ##studiranje ##fakultet

♬ original sound – STUDOMAT