Upoznajte Emu i Sumeju, studentice koje su kreirale malu riznicu znanja RemediesLab

Sumeja Hadžalić i Ema Hadžić, studentice Farmaceutskog fakulteta, autorice su male riznice znanja pod nazivom "RemediesLab". Ema i Sumeja u razgovoru za STUDOMAT otkrivaju kako je nastala ova zanimljiva ideja.


remedieslab cover

Šta je RemediesLab i kako je nastala ideja?

Ni u snu nismo pomislile da ćemo akademsku godinu okončati iz vlastitih domova. Svjesne novonastale situacije u kojoj se nalazimo i šta je ista donijela sa sobom, ništa nismo prepustile slučaju. Htjele smo da radimo nešto i pored fakulteta koji nam zaista ne ostavlja mnogo slobodnog vremena. Tako se rodila ideja da osnujemo „RemediesLab“. To je mjesto gdje se iza svake objave, fotografije i ideje nalazi potpis nas dvije. Naša mala riznica znanja za koju želimo da bude od koristi baš svima. Svakodnevno smo učile, bile produktivne i težile da napravimo nešto originalno. Glavni motiv jeste želja da pružimo kvalitetan sadržaj u moru raznih influensera, youtubera, koji su nekompetentni da pričaju o većini stvari koje reklamiraju ili jednostavno „prodaju“ pratiocima razne dezinformacije, koje mogu biti čak i pogubne. Uvijek čast izuzecima! Bitan dio našeg obraćanja, pored tematike o zdravlju i zdravom načinu života, čine i savjeti za učenje obzirom da smo i mi još studentice. Dijelimo naša iskustva koja svakim danom postaju sve bogatija i sretne smo što smo naišle na ogromnu podršku !

Ko su Sumeja Hadžalić i Ema Hadžić? Odakle dolazite, šta studirate, hobiji… ?

Moje ime je Sumeja, imam 19 godina i dolazim iz Visokog, malog, ali zanimljivog grada u blizini Sarajeva. Studentica sam Farmaceutskog fakulteta UNSA i uskoro krećem na drugu godinu istog. Većinu mog vremena oduzimaju upravo studije, ali se trudim imati što više vannastavnih aktivnosti. U zadnje vrijeme jako me zanimaju poduzetništvo i marketing pa često učestvujem na raznim kursevima, forumima i radionicama koje mi pomažu u mom ličnom razvoju. Inače, moja prva ljubav jesu knjige koje i dalje predstavljaju moj omiljeni vid opuštanja pored, naravno, putovanja.

sumeja r

Zovem se Ema, imam 19 godina i dolazim iz Bugojna – mali grad, sa bogatom historijom i vrijednim ljudima. Zbog velike zainteresovanosti na raznim poljima, u početku nisam znala šta da upišem, ali nakon mnogo istraživanja i čitanja, farmaceutska branša činila se kao najbolja odluka. Vjerujem da nisam pogriješila i sretna sam što sam odlučila da uplovim u svijet farmacije. Pored toga, veliku ljubav gajim prema poduzetništvu i IT svijetu, a posebno prema web dizajnu i programiranju. Svoje slobodno vrijeme volim obogatiti raznim vannastavnim aktivnostima jer su iste igrale važnu ulogu tokom srednje, ali i osnovne škole.

ema r

Koja vam je motivacija i zbog čega pišete i kreirate sadržaj?

Motivacija nam je želja da budemo promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Dobijamo divne poruke i pohvale mladih osoba koje imaju iste ili slične težnje i ciljeve kao i mi, te nas to čini jako sretnima. Na ovaj način dokazujemo sebi i drugima da je naše okruženje jako bogato ambicioznim, kreativnim i aktivnim mladim osobama koje su dokaz da možemo imati svijetlu budućnost. Želimo isticati prave vrijednosti, a razgovori s kolegama i nama samima pružaju veliko zadovoljstvo.

U čemu pronalazite inspiraciju?

Doslovno u svemu što radimo. Kada vaše misli usmjerite na određenu temu, onda je vidite u svemu i svakodnevno. Dok idemo na fax, učimo mnogo korisnih i zanimljivih stvari koje možemo podijeliti s pratiocima. Također, uvijek se trudimo da sve prikažemo na zanimljiv način pa na primjer podijelimo s pratiocima kako smo to mi zapamtile jedno genetsko oboljenje putem filma. Slušamo probleme naših kolega te se trudimo pronaći rješenja za neke aktuelne teme.

Koji su planovi za budućnost?

Tek nedavno smo pokrenule i naš blog te u bliskoj budućnosti želimo da što više studenata sazna za nas i pridruži se našem putovanju. Pune smo ideja, planiramo razne intervjue sa već afirmisanim kolegama, zatim učestvovanje na start up programima i radionicama, imamo u planu i jedan kongres, a razmišljamo i o pokretanju našeg podcasta. Voljele bismo ostvariti i neku našu prvu saradnju, ali polako, sve u svoje vrijeme, važno je samo da idemo i gledamo naprijed. 🙂

Da li ste zadovoljni uslovima studiranja na vašim fakuletima? Kako su se vaši fakulteti prilagodili pandemiji i da li ste zadovoljni organizacijom online nastave?

Obzirom da nas je novonastala situacija sve iznenadila i zatekla prilično nespremne, možemo reći da je naš fakultet dosta dobro odgovorio na sve to. Kako je vrijeme odmicalo, sve više smo se prilagođavali online režimu rada, održavali smo meeting-e, konsultacije, od većine profesora dobivali smo materijal na vrijeme. Ovdje je neophodno istaći angažman studenata iz naše asocijacije SAFF te predstavnike svake godine koji su imali mnogo posla i obavljali ga nesebično i odlično.

Problem koji bismo istakle same mi, a i drugi studenti našeg Univerziteta koji su učestvovali u našem istraživanju „Uticaj karantina na psihičko zdravlje studenata u BiH“ jeste to da su neki profesori davali više gradiva nego inače te smo se s tim malo teže nosili. Iskreno se nadamo da ćemo što prije krenuti na fakultete jer je očigledan nedostatak praktične nastave tj. vježbi na jednom ovakvom fakultetu što je nemoguće nadoknaditi online nastavom.

Kako u javnost vratiti ponovo vrijednosti obrazovanja, učenja i čitanja?

Samo svojim primjerom možemo uticati na promjene u društvu. Ne možemo govoriti nekome šta treba raditi ako to i sami ne radimo. Upravo to je ono čime se vodimo. Smatramo da je potrebno više pažnje posvetiti osobama koje se obrazuju i promoviraju upravo vrijednosti poput čitanja i učenja. Potrebno je takvim osobama dati više medijskog prostora i određene nagrade za njihova dostignuća. Kada društvo vidi da su obrazovanje, učenje i čitanje cijenjeni i donose određene benefite i oni će poželjeti da to isto učine. Kada na TV-u vidite mladu, obrazovanu osobu koja govori o svom uspjehu koje su joj donijeli njen trud i rad, kako da ne poželite da i vi budete takvi?

Koje su vaše omiljene serije i filmovi?

Sumeja: moja omiljena serija je “Gray's Anatomy” i “How I Met Your Mother”, a film neka bude “Knives Out”, prvi kojeg sam se sjetila.

Ema: Volim razne žanrove, od „Game of Thrones“ do „Breaking Bad“ ili „Gray's Anatomy“ što se serija tiče, a kada je riječ o filmovima – bilo koji iza kojeg stoji režiser Quentin Tarantino mislim da je pun pogodak.

Preporučite nešto zanimljivo i kvalitetno za čitanje.

Sumeja: “Aladinov faktor“ Dž. Kenfild, „40 pravila ljubavi“ od Elif Shafak i jedna neobična, „U ovom trenutku“ Gijom Muso.

Ema: “Prva koja mi je naumpala „Prohujalo s vihorom“.

Poruka za naše čitatelje, školarce i studente.

Naša poruka je da sanjate svoje snove i da ne dopustite nikome i ničemu da vas spriječi da ih i živite. Ne dopustite to ni sebi samima. Vjerujte u sebe,  neprestano radite na sebi, sve što naučite sigurno će vam koristiti u nekoj situaciji.

RemediesLab možete pratiti na Instagramu i Facebooku, a svakako čitajte i njihov blog na theremedieslab.wordpress.com