Upoznajte Benisu Bibuljicu, dobitnicu dvostrukog Specijalnog priznanja ‘’Srebrena značka’’ Univerziteta u Sarajevu

Benisa je za STUDOMAT otkrila kako je izgledao njen studentski život, šta je Evropska omladinska kartica, a također je dala savjet za sve one koji završavaju srednju školu i žele upisati Fakultet političkih nauka.


benisa cover

Benisa Bibuljica je rođena 1996. godine u Bijelom Polju u Crnoj Gori, a trenutno živi i radi u Sarajevu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje je stekla i zvanje magistra na odsjeku za politologiju. Kao jedan od najboljih studenata dobitnica je dvostrukog Specijalnog priznanja ‘’Srebrena značka’’ Univerziteta u Sarajevu. Trenutno radi u PRONI Centru za omladinski razvoj kao PR i certificirana omladinska radnica, a od ove godine i kao projektna asistentica u Centru za postkonfliktna istraživanja. Pored toga je i dopisnica multimedijalne platforme Balkan Diskurs.

Advertisements

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Ekipa STUDOMAT.ba uradila je intervju sa Benisom, a pitali smo je o njenim planovima i željama u budućnosti, ali smo se također osvrnuli i na studentski život i njegove karakteristike. Benisa je za STUDOMAT otkrila kako je izgledao njen studentski život, šta je Evropska omladinska kartica, a također je dala savjet za sve one koji završavaju srednju školu i žele upisati Fakultet političkih nauka.

Magistrirala si na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

Privrženost društvenim naukama, mogućnost da upoznam sve segmente koje političke nauke podrazumijevaju i na osnovu toga  možda danas-sutra utičem na društvene procese koji se oko mene dešavaju, usmjerili su me na Fakultet političkih nauka, a moja enormna ljubav prema Sarajevu me je dovela baš ovdje. Mnoge predrasude sam imala prliku čuti o tom fakultetu prije nego sam počela studirati, ali kao i sve neutemeljene etikete i ove su bile takve.  Danas, nakon pet godina provedenih tu, ne dovodim u pitanje da je to bio pravi izbor.

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati Fakultet političkih nauka?

Moj savjet svim mladim ljudima je da slijede svoje ambicije – ukoliko je jedna od njih završiti Fakultet političkih nauka onda neka tim putem idu ne osvrćući se na bilo čija prethodna iskustva. Svi smo različiti, pa tako i naše ličnosti različito pristupaju procesu obrazovanja. Najlakše se završi fakultet čiji vas ‘’sadržaj’’ usmjerava prema onome što želite biti u budućnosti, a sigurna sam da će im na tom putu pomoći i profesori ovog fakulteta, za koje tvrdim da su veliki poznavaoci svog posla.

benisa 4

Možeš li nam reći nešto više o PRONI organizaciji i projektima?

PRONI Centar za omladinski razvoj je nevladina organizacija osnovana 1998. godine s ciljem organizacije i implementacije edukacije u oblasti rada sa mladima. Rad organizacije sprovodi se kako na nacionalnom nivou Bosne i Hercegovine, tako i na evropskom nivou kroz različita partnerstva i umrežavanja. Trenutno djelujemo na 15 lokacija širom Bosne i Hercegovine kroz mrežu naših omladinskih klubova. Iza našeg rada stoji preko 100 projekata, preko 40 000 mladih sa kojima smo direktno i indirektno radili. Trenutno radimo na nekoliko projekata – YouVolution 2.0 u okviru kojeg kroz PRONI Akademiju Omladinskog Rada obrazujemo 89 budućih trenera i menadžera u omladinskom radu. Veliki broj volontera i aktivnosti implicirao je rad sa preko 250 mladih širom BiH. Kontakt tačka smo za programe Erasmus+ mladi i Evropske snage solidarnosti. Zagovaramo mobilnost i kroz projekat Evropska Omladinska Kartica. Osnažujemo mlade na njihovom putu ka zapošljavanju kroz projekat YEEP i General Mobilization. Promovišemo mlade lidere i zagovarače promjena u zajednici kroz projekat Empowering Youth for Sustainable Development through the Youth Advisory Board. A tu su i  mnogi lokalni projekti.

benisa 6

Šta je Evropska omladinska kartica?

Evropska omladinska kartica je jedina zvanična benefit kartica u Bosni i Hercegovini koja mladima od 15 do 30 godina stavlja na raspolaganje veliki broj popusta u našoj zemlji i preko 70 000 popusta u čitavoj Evropi. Ovaj program doprinosi jačanju mobilnosti mladih, njihovoj neformalnoj edukaciji, umrežavanju sa vršnjacima na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou kroz razmjenu pozitivnih praksi,  kao i smanjenju stope nezaposlenosti u našoj zemlji. Program je podržan od strane Vijeća Evrope, a PRONI iza istog stoji kao jedini ovlašteni i licencirani zastupnik u BiH .

Advertisements

benisa 1

Odakle crpiš inspiraciju?

Moja inspiracija dolazi iz težnje za napretkom i ostvarenjem ciljeva koje imam, a svaki dosadašnji uspjeh je bio dodatna inspiracija. Moji roditelji i  želja da im se barem na neki način ‘’odužim’’ za sve što su radili je konstantno tu da inspiriše. Pored toga, ljudi sa kojima radim – PRONI i Centar za postkonfliktna istraživanja zaista mi daju motivaciju svojim ukazanim povjerenjem u moj rad. Te stvari su neprocjenjive.

Koji su planovi za budućnost?

Za sada imam svoju mirnu luku na poslovima koje radim, a koji mi otvaraju mnoga vrata. Ne znam šta život donosi i gdje može odvesti, ali ja sam sebe pronašla u ovome i to je ono što želim u budućnosti, da radim sa kvalitetnim ljudima koji zagovaraju prave vrijednosti.

benisa bibuljica 4 scaled

Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

Ja sam neko ko je iz druge države došao u Bosnu i Hercegovinu i ne namjeravam ići odavde. Osim što volim ovu zemlju, ovdje se nalazi sve što sam ikada sama uradila i stvorila, sva vrata napretka otvorila su se tu. Svako ima pravo da ostane ili ode, ali ja smatram da ko želi, taj može uspjeti bez obzira gdje se nalazi.

Razlika između studentskog života i života nakon fakulteta?

Studentski život je bio samo početak dinamike svega onoga što slijedi. U tom periodu imate neke brige za koje kasnije shvatite da su minorne u odnosu na ono što je život nakon fakulteta. Položiti ispit jedina je okupacija, ali nakon ispita slijedi pravo odrastanje. Saznate kako je sam plaćati račune, vrednovati svaki zarađeni fening i dokazati se na poslu ukoliko ga dobijete. Fakultet je tu da vam da znanje, ali ne i da vas nauči življenju.

Šta je tebi tokom studija davalo “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

Bila sam vođena time što znam što znam šta će uslijediti ukoliko se posvetim onome zbog čega sam tu. Svaka dobra ocjena mi je davala motivaciju za narednu istu takvu, a svaki moj rezultat je doista bio vrednovan. Studentima bih poručila da obrazovanje stave na vrh liste prioriteta, jer znanje je nešto čime pravite razliku, najvažniji kapital koji vam niko ne može uzeti. Bogatite sebe znanjem – ostala bogatsva su prolazna.

benisa mojakrila 1

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Preporučila bih svima da pročitaju knjigu ‘’Sto godina samoće’’, autora Gabriel Garcia Marqueza. Film ‘’The Sea Inside’’ će vam istinski ukazati na to da je želja u vama dovoljna da pomjeri sve granice. Kada su serije u pitanju, tu sam više old school ljubitelj domaćih komedija, tako da koju god s kraja 80-ih odaberete pogledati, nećete pogriješiti.


Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.