Trebate držati prezentaciju? Evo kako napisati i održati uspješan govor

Donosimo vam savjete šta možete učiniti da vaš govor bude vrijedan pohvale.


Kao i sve druge vještine, i ova se stiče iskustvom, ali ćemo vam mi dati određene smjernice kako napisati i održati govor – da znate odakle krenuti.

Advertisements

Obratite pažnju na ciljnu grupu čiju pažnju morate pridobiti

Advertisements

Prvo razmislite o tome i prilagodite način i rječnik koji koristite. Ako su mlađi, pokušajte upotrijebiti što više modernih primjera, dok se u slučaju starijih obratite starim dobrim klasicima.

Odredite koliko će dugo trajati vaš govor

Ovisno o dužini, podijelite vrijeme za uvod, iritaciju, odnosno prezentaciju problema, njegovo rješenje i zaključak. Ostavite zadnji dio za pitanja i odgovore, piše yep.ba.

Prvo napišite glavne stavke

Razmislite o svakoj od njih neko vrijeme i zapišite svoje ideje. Važno je da odvojite vrijeme za to kako biste izbjegli moguće greške ili propustili neke važne detalje. Svaki govor treba da sadrži osnovne informacije o vašoj biografiji. Predstavite se na samom početku, pa ćete pružiti važne informacije o sebi.

Sastavite svoj govor u miru i tišini

Vrlo je važno da imte mirno okruženje u kojem ćete se što lakše skoncentrisati prilokom pisanja vašeg govora, da bi on na kraju bio što bolji. Kada ste ga napisali pročitajte ga naglas nekoliko puta. Pročitajte ga i svojim najmilijima čiji vam savjeti mogu pomoći.

Umjerena šala nije na odmet

Pokušajte svoj govor obogatiti malim šalama, zanimljivim primjerima, modernim pogledom na temu i na taj način zadržati pažnju svoje publike. Usput ćete razviti prijateljski opuštenu atmosferu koja će opustiti i vas same i rješiti vas treme i nervoze zbog činjenice da vas publika prosuđuje.

Aktivno uključite publiku u svoju prezentaciju

Ključno je publiku angažovati u svoju prezentaciju, odnosno govor, kako ne bi bili samo nijemi posmatrači i slušatelji onoga što vi imate da kažete. To ćete učiniti tako što ćete, na primjer, postaviti isto pitanje na početku i na kraju govora. Poenta je u tome što će zahvaljujući vašem govoru biti bogatiji za nova znanja.

Prateći materijal

Važno je upotrijebiti sve raspoložive načine i resurse kojima ćete angažovati publiku. Pokušajte dobiti što više pratećeg materijala u obliku statističkih činjenica i primjera u svakodnevnom životu.

Zaključak je najvažniji

Pokušajte svoje rečenice učiniti što jednostavnijim uzimajući u obzir izgovor i dikciju. Ukoliko zaključne riječi nisu jasne i u direktnoj vezi sa temom o kojoj ste govorili, ostavit ćete publiku zbunjenu pri završetu i pokvariti ukupan dojam svog do tada uspješnog govora.

Savjeti i napomene

– Ako želite ostaviti najupečatljiviji utisak, uzmite u obzir vizuelni momenat, koji uključuje vaš način oblačenja, izgled prezentacije i samu atmosferu.

– Tokom govora, pustite da vaše oči prate rečenice. Za svaku misao, rečenicu ili odlomak pogledajte drugu osobu. Na ovaj ćete način uspostaviti najbolji kontakt sa publikom. – Govor tijela može imati pozitivan ili nepovoljan učinak na vaš govor. Pokušajte da ne mašete nepotrebno rukama, ali isto tako da ne budete previše statični.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!