Upisni rok u toku: Veliko interesovanje za Akademiju umjetnosti

Najmanje interesovanje u prvom upisnom roku vladalo je za Poljoprivredni fakultet, ali i za Rudarski fakultet.


close up students writing reading exam answer sheets exercises classroom school with stress

Na prvom upisnom roku na svim fakultetima Univerziteta u Banjaluci primljeno je 1.630 kandidata koji su uspješno položili prijemne ispite i našli su se na odgovarajućim pozicijama na ranglistama za akademsku 2023/2024. godinu, potvrdio je za “Nezavisne novine” Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjaluci.

Ističe da su fakulteti koji su ispunili svoje redove i za koje su kandidati pokazali najveće interesovanje već godinama isti, a to su Fakultet bezbjednosnih nauka, Arhitektonskograđevinskogeodetski, Elektrotehnički, Ekonomski, Pravni, Medicinski fakultet, Filozofski fakultet, posebno smjerovi psihologija i predškolsko vaspitanje, kao i Akademija umjetnosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Najmanje interesovanje u prvom upisnom roku na Univerzitetu u Banjaluci vladalo je za Poljoprivredni fakultet, ali i za Rudarski fakultet sa sjedištem u Prijedoru, ali se nadamo da će se to stanje popraviti u drugom upisnom roku, kaže Stanković.

Dodaje da će Senat Univerziteta u Banjaluci razmatrati mogućnost, tačnije, trebalo bi da donesu zaključak da se svim kandidatima koji su položili prijemni ispit, ali se nisu našli na odgovarajućim pozicijama na ranglistama, dozvoli da se upišu na neki drugi studijski program na kojem je ostalo upražnjenih mjesta, bez ponovnog polaganja prijemnog ispita.

Primjera radi, već godinama je slabije interesovanje studenata na Filozofskom fakultetu za studijski program filozofija, gdje je ove godine prijemni radilo i primljeno dvoje kandidata, dok se na studijski program psihologija pokušalo upisati 116 kandidata, od kojih je 30 primljeno na budžet i deset na samofinansiranje.

– Upravo će se tim studentima dati mogućnost da pređu na drugi studijski program bez ponovnog polaganja prijemnog ispita. To je već nekako i postala tradicija na Filozofskom fakultetu. Veliko je interesovanje za studije psihologije, bukvalno na jedno slobodno mjesto idu tri kandidata koji se prijave. Mi tako i popunimo broj mjesta na programu filozofija, i na svim tim programima gdje je manje interesovanje. Međutim, svakako postoje i drugi i treći upisni rok i očekujemo da će broj studenata biti na prošlogodišnjem nivou, negdje oko 2.100 upisanih, smatra Stanković.

Naglašava da nije gotov prijemni ispit na Medicinskom fakultetu za strane studente, koji će nastavu slušati na engleskom jeziku, a oni će prijemni ispit polagati polovinom jula.

– Drugi upisni rok je od polovine avgusta, kada će biti objavljen konkurs, a prijava kandidata biće od 28. avgusta do 1. septembra, dok će prijemni ispiti biti održani 4. septembra, izuzev na Akademiji umjetnosti, gdje prijemni ispit traje duže, odnosno od 4. do 8. septembra, rekao je Stanković.

Da ove godine vlada veliko interesovane za Akademiju umjetnosti, potvrdila je za “Nezavisne novine” Dragana Purković Macan, dekan ove ustanove.

– Od slobodnih 121 mjesta, na prijemnom se pojavilo 167 kandidata, a na prvom upisnom roku primili smo 90 kandidata. Ostavili smo prazna mjesta, tako da ćemo raspisivati i drugi upisni rok, kazala je Purković Macanova.

Ističe da je najveće interesovanje bilo za studijske programe grafički dizajn, gluma, ali i za slikarstvo i filmsku i televizijsku režiju.

– Veoma smo zadovoljni sa ovih 90 primljenih studenata, jer kada uzmete u obzir činjenicu da smo imali 167 zainteresovanih kandidata, a u prvom roku nismo popunili sva mjesta, to govori da nam je bitan kvalitet, a ne masovnost. Onim kandidatima koji nisu bili potpuno i dobro spremni, rekli smo da dođu na drugi upisni rok te da ponovo pokušaju i da se bolje pripreme za prijemni. Nama je na Akademiji bitan kvalitet naših studenata, odnosno njihov talenat i zainteresovanost za rad. Mi to sve procijenimo na prijemnom, a ako negdje uočimo neke probleme, nećemo poštopoto da primamo, kazala je Purković Macanova.

Na prvi ciklus studija bio je planiran upis 2.770 studenata na svim fakultetima i studijskim programima, od kojih 1.936 može biti upisano na budžet, a 402 na samofinansiranje, kao i 351 strani i 81 vanredni student.