Ljubav prema pilotiranju: Marija na putu da postane pilot

Sa 17 godina postala najmlađi pilot u historiji generalne avijacije u BiH.


Marija Novic

Mlada Dervenćanka Marija Nović postala je diplomirani tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje beogradske Vazduhoplovne akademije.

Svoju diplomu stekla je odličnim uspijehom, a kao primjeran učenik svoju školu je predstavljala u mnoštvu prilika, od televizijskih gostovanja do usavršavanja na Sardiniji i u španskoj Sevilji.

– Nakon srednje Vazduhoplovne škole, upisala sam Saobraćajni fakultet kao redovan student na smjeru vazdušni i saobraćaj. Sa početkom studija planiram da krenem na ATPL obuku, odnosno obuku za civilnu transportnu avijaciju, priča Marija o svojoj prvoj ljubavi – pilotiranju, rekla je Marija.

Naime, ona je sa 17 godina postala najmlađi pilot u historiji generalne avijacije u BiH. Bio je dovoljan jedan let da ova mlada Dervenćanka shvati da je njena budućnost ipak pilotska kabina.

– Do sada sam uspješno okončala PPL obuku za laku avijaciju, odnosno male sportske avione koje se koriste za panoramske letove, padobranske skokove i slično. ATPL obuka je priprema za civilnu avijaciju, odnosno velike avione poput Airbusa, Boienga i sličnih koji prevoze putnike. Radi se zapravo o komercijalnoj avijaciji, otkriva planove Marija za Derventa Cafe

Do sada ima 50 sati leta i imala priliku da upravlja avionima poput Cessna 150, Cessna 172 i Piper 38.