Upisali prije 15 godina, još uvijek na faksu: Predbolonjski studenti više ne mogu studirati ‘po starom’ programu

Nakon sedam prilika da završe studij upisan po predbolonjskom programu, starim studentima više neće produživati prava.


Study buddies

“Stari studenti” propustili su sve prilike da završe studij po nastavnom planu i programu po kojemu su ih započeli, jer su im rokovi produljeni već sedam puta. Ovo je poručila pomoćnica ministra za visoko obrazovanje RS Jelena Starčević, stavljajući konačno tačku na temu za koju i dalje vlada veliko zanimanje. Ona kategorično poručuje da takozvanim starim studentima neće više biti produžen rok za polaganje ispita, prenosi blic.rs.

I dalje mogu studirati, ali po novom programu

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Rok za završetak po započetom planu i programu, uvjetima i pravilima studija istekao je 31. oktobra 2020. godine. To se odnosi na četverogodišnje studije, a za studente na petogodišnjim i šestogodišnjim starim programima rok ističe 30. septembra 2022. godine.

Razloga je nekoliko, a na prvom mjestu to je činjenica da je ponovno produžavanje rokova za završetak studija po ranije važećim nastavnim planovima i programima protivno javnom interesu. To znači da stari nastavni planovi i programi ne nude kompetencije, znanja i vještine koji odgovaraju današnjim potrebama tržišta. Potrebno je još jednom napomenuti da starim studentima nije zabranjeno da nastave studije, jer su se takve dezinformacije pojavljivale u medijima. Ovi studenti, svakako, mogu nastaviti studije, ali po novom nastavnom planu i programu, što je i bila inicijalna ideja ‘Bolonje’, koja je navedena još u Zakonu o visokom obrazovanju iz 2006. godine. Također, broj ispita koji dodatno moraju polagati nije dramatično veliki, te su neosnovani navodi da ovi studenti trebaju studirati ispočetka, kaže Starčević.

Kako napominje, posljednja generacija upisana je prije 15 godina. Oni koji su upisali tada do danas su imali preko 28 semestara, preko 120 redovnih rokova, s tim da su kao apsolventi imali mogućnost da svaki mjesec izlaze na ispite.

Moram napomenuti da među ‘starim studentima’ imamo i one koji su upisali Univerzitet u Banjaluci i Istočnom Sarajevu 90-ih godina. Također, troškovi održavanja starih programa su veliki. Za svaki nastavni predmet koji student polaže, a nema ga u važećem studijskom programu, visokoškolska ustanova treba izdvojiti dodatna sredstva za angažiranje dodatnih nastavnika. Za neke predmete više nema nastavnika koji imaju adekvatan izbor u zvanje, jer je vrijeme učinilo svoje i za nekim disciplinama više ne postoji potreba, govori Starčević.