Upis studenata: U FBiH povećanje od 10 posto, dok iz RS dolaze razočaravajući podaci

Povećan je broj upisanih studenata na fakultete u FBiH.


Foto: Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Sa sarajevskog Univerziteta dolaze pozitivni podaci. Povećana je zainteresiranost za studiranje za narednu akademsku godinu. Samo tokom prvog roka upisan je isti broj studenata koji je u prethodnoj akademskoj godini bio ukupan zbir na oba upisna roka. Skoro ista situacija je i na ostalim državnim fakultetima u FBiH, dok iz RS-a dolaze razočaravajući podaci. Slobodno je preko dvije hiljade mjesta na fakultetima, širom ovog bh. entiteta.

Studenti kao akademski predstavnici mladih naraštaja, budućnost su jedne države. Naredna akademska godina počinje za više od mjesec dana, a dosadašnjim brojem upisanih studenata, zadovoljni su sa Sarajevskog Univerziteta. Samo tokom prvog upisnog roka, na Fakultete u Sarajevu upisano je gotovo 3 hiljade i100 studenata. To je povećanje od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu. Drugi upisni rok je u toku od ponedjeljka.

– Ja mogu reći da smo mi na 10 naših fakulteta ove goldine, od ukupno 24 fakulteta koji upisuju prvu godinu, imamo već popunjenu kvotu preko dvije trećine, Arhitektonski fakultet je potpuno popunjen, tako da oni neće ni raspisivati drugi upisni rok, na drugim fakultetima ima nešto mjesta. Još osam fakulteta je upisalo preko polovine studenata, ali na većini fakulteta je ostalo mjesta, rekla je Dženana Husremović, prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA.

A tradicionalno, studenti koji su fakultet upisali u glavnom gradu naše zemlje i ove godine najviše su bili zainteresirani za fakultete tehničke i medicinske grupacije. Skoro da su popunjeni i Ekonomski, Pravni kao i Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

– Gdje imamo dosta studenata koji završe te studijske programe, dok se sa druge strane nalaze deficitarna zanimanja gdje će sve teže biti pronaći nekoga ko može predavati Bosanski jezik, što je naročito poražavujće za BiH, kao i recimo Šumarski fakultet koji ima negativan trend – sve manji broj upisanih studenata, a koji predstavlja vrlo značajan faKtor za BiH, kazao je Imran Pašalić, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

Blizu 1300 studenata upisano je tokom prvog roka na Univerzitet u Tuzli, podaci su sa službene web stranice. I ove godine brucoši su najviše bili zainteresirani za Medicinski fakultet, zdravstvene studije, ali i Fakultet elektrotehnike i računarstva. Na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, zadovoljni su odzivom tokom prvog upisnog roka.

– Na prvi ciklus studija upisano je 779 studenata, što predstavlja porast broja upisanih studenata za nekih 12% u odnosu na prvi upisni rok prethodne akademske godine. Što se tiče drugog ciklusa studija, tu je konkurs još otvoren i tako će ostati do 03.11.2023. godine. Što se tiče same zainteresiranosti, ono kako smo i očekivali, najveća zainteresiranost je za Fakultet informacijskih tehnologija, izjavila je Azra Špago, prorektorica za naučno, nastavna pitanja UNMO.

Više informacija poslušajte u prilogu.