UNZE: Nakon 20 godina IPF ostvaruje svoj san

Na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici potpisan je ugovor o izgradnji nove zgrade fakulteta, čija se vrijednost procjenjuje na devet miliona eura.


Izgled buduće zgrade Islamskoh pedagoškoh fakulteta Univerziteta u Zenici; Foto: Klix.ba
Izgled buduće zgrade Islamskoh pedagoškoh fakulteta Univerziteta u Zenici; Foto: Klix.ba

Na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici potpisan je ugovor o izgradnji nove zgrade fakulteta, čija se vrijednost procjenjuje na devet miliona eura.

Izgled buduće zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici; Foto: Klix.ba
Izgled buduće zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici; Foto: Klix.ba

Prva faza projekta izgradnje, koja bi trebala početi već u junu, podrazumijeva grube radove sa krovom u vrijednosti od 3.880.000 KM, a izvodit će ih zeničke firme koje su izabrane na otvorenom tenderu, prenosi portal Klix.ba.

Prema riječima dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Zuhdije Adilovića, cilj je da se novom zgradom Zenici ponudi novi brend sa spojem tradicije i modernizma.

– Od samog početka osnivači ovog fakulteta su imali jasnu viziju, da spojimo tradiciju i modernizam, religiju i naučna dostignuća i to je po meni formula uspjeha na osnovu kojeg moramo odgajati buduće naraštaje, koji treba da budu moralni i da se suprotstave mitu i korupciji, a istovremeno da budu stručni i sposobni po najboljim standardima, te je zbog toga neophodno da imamo dobru infrastrukturu, kazao je Adilović za Klix.ba.

Realizacija plana nakon 20 godina

Islamski pedagoški fakultet je nastao 1993. godine kao Islamska pedagoška akademija, a od samog početka je smješten u zgradi austrougarske izgradnje. Ona je nakon manje rekonstrukcije pretvorena u fakultet na kojem su se održavala predavanja na dva odsjeka u trajanju od po dvije godine.

Kasnije je Islamska pedagoška akademija prerasla u četverogodišnji fakultet na kojem se izučava Vjeronauka, Socijalna pedagogija, Predškolski odgoj i obrazovanje te Arapski jezik i književnost, a tom ekspanzijom odsjeka povećao se i broj studenata, te je izgradnja nove zgrade, ideja koja postoji 20 godina, prerasla u stanje nužne potrebe.

– Sredstva smo obezbijedili i to je početak našeg dugogodišnjeg sna o kojem pričamo i kojeg sanjamo punih 20 godina. U okviru obilježavanja našeg jubileja počet ćemo sa izgradnjom nove zgrade fakulteta, te ćemo time studentima i fakultetu pokloniti nešto što doista priliči za njegovu 20. godišnjicu, dodaje Adilović.

Nova zgrada fakulteta – novi brend Zenice

Nova zgrada, koja će biti izgrađena u naselju Radakovo u blizini Bijele džamije, riješit će pitanje aktuelnih potreba te omogućiti razvoj fakulteta. Prema riječima Adilovića, projekt je zamišljen kao iskorak u otvaranju univerzitetskog prostora širem krugu građana.

Mi želimo vratiti taj koncept spoja religije i nauke, a za to je potreban adekvatan prostor. Zgrada će biti otvorenog tipa, tako da će sama biti poseban kutak u gradu i predstavljat će novi brend, gdje će svako ko bude želio provesti kvalitetno vrijeme, to moći uraditi u čitaonicama, u ugostiteljskim objektima koji će biti u okviru zgrade ili nešto slično tome, kazao je Adilović.

U okviru zgrade bit će otvorena razna savjetovališta u kojem će biti zaposleni svršenici Odsjeka za socijalnu pedagogiju, a u okviru koje će polaznici Odsjeka obavljati svoju praksu. Za studente Predškolskog odgoja i obrazovanja bit će formiran vrtić za djecu, u kojemu će biti zaposleni, a bit će korišten i kao praksa za polaznike Odsjeka predškolskog odgoja i obrazovanja.

– Vrtić će služiti i kao mjesto prakse za studente, ali i za stručni rad sa djecom. To bi trebao biti pokazni vrtić, odnosno, cilj će biti da pokažemo kako svoju viziju odgoja u skladu sa moralnim vrijednostima kroz religiju i nauku, dodao je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

U centru nove zgrade fakulteta bit će izgrađen veliki amfiteatar za izložbe i druženja studenata, a objekt je arhitektonski predviđen da govori o ideji spoja tradicije i savremenosti u koji će biti ugrađeni najsavremeniji materijali, a istovremeno odražavat će spoj sa islamskom tradicijom u vidu kupole na vrhu zgrade. Četverokut objekta označava životnu ograničenost. Iznad amfiteatra bit će postavljena fontana koja predstavlja spoj sa nebom, te voda koja izlazi iz fontane imat će za cilj da predstavlja izvor nauke koji napaja grad Zenicu sa ljudima koji su osposobljeni visokoškolskim znanjem.

Zgrada će imati dva sprata pod zemljom, te tri sprata iznad nivoa zemlje, a na samom vrhu bit će izgrađena mansarda sa zelenim pojasom i stazom za šetnju, gdje će ujedno biti smješteni kabineti asistenata fakulteta. U okviru suterena bit će izgrađeni restoran, informatički kabinet, fitnes studio i abdesthana, dok će na prizemlju i prvom spratu biti učionice za održavanje nastave.

Donacije iz islamskog svijeta

Prema Adilovićevim riječima, radovi na izgradnji nove zgrade fakulteta trebali bi početi 1. juna, a do kraja septembra trebala bi biti završena prva faza sa grubim radovima i natkrivanjem objekta, no dalje sve zavisi od dotoka sredstava i donacija. Ukoliko sve bude teklo po planiranom rasporedu, prvi nastavni časovi u novoj zgradi IPF Zenica bi trebali biti održani za dvije do tri godine.

– Mi smo svjesni ekonomske krize na zapadu, a pogotovo stanja u našoj državi, međutim, akcent na donacijama dat je na donacije iz islamskog svijeta. Ovo je jedan od rijetkih projekata vezanih uz visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini, a ugled BiH u islamskim zemljama, kao što su Turska, Malezija i druge, dovoljno je velik da se prepozna značaj ovog projekta. Naš projekt je jedinstven i već postoje obećanja brojnih fondacija koja se bave finansiranjem isključivo visokoobrazovnih institucija i mislim da nećemo imati problema s tim, te da nećemo doći u tu situaciju da u pola realizacije stanemo s radovima, zaključio je Adilović u razgovoru za Klix.ba.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju nove zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici planiran je početkom juna, a očekuje se prisustvo visokih zvaničnika iz BiH i islamskog svijeta.

(Klix.ba)