UNTZ: Studentica Pravnog fakulteta najbolja debatantica na Javnoj debati u okviru OSCE-a

U prostorijama UNITIC-a u Sarajevu, 16. decembra 2013. godine, održana je javna debata na temu: "Uloga medija u borbi protiv diskriminacije". Debata je organizovana od strane OSCE-a i Centra za kulturu dijaloga, a učešće su uzeli studenti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.


Foto: UNTZ
Foto: UNTZ

U prostorijama UNITIC-a u Sarajevu, 16. decembra 2013. godine, održana je javna debata na temu: “Uloga medija u borbi protiv diskriminacije”. Debata je organizovana od strane OSCE-a i Centra za kulturu dijaloga, a učešće su uzeli studenti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Studenti iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Mostara, Istočnog Sarajeva i drugih gradova, debatovali su o efikasnosti državne vlasti i problemu diskriminacije u bosanskohercegovačkom društvu.

Studentica četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Mirna Alibegović, proglašena je za najbolju debatanticu od strane sudskog vijeća, koje je bilo sačinjeno od predstavnika OSCE-a i Centra za kulturu dijaloga. U obrazloženju odluke, sudije su naglasile da su odluku donijeli prvenstveno vodeći se vrlo kvalitetnim retoričkim sposobnostima, ali i činjeničnom argumentacijom, u kojoj se ova mlada studentica osvrnula na nacionalne i međunarodne propise koje je Bosna i Hercegovina potpisala i ratifikovala u pogledu ove problematike, praksu domaćih sudova i Evropskog Suda za ljudska prava, kao i konkretne primjere diskriminacije u bh. društvu.

Ovom titulom Mirna Alibegović je potvrdila osvojeno 1. mjesto na državnom takmičenju u debatologiji, održanom u maju 2013. godine u Sarajevu.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Tuzli – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(untz.ba)