UNSA: Završen prvi upisni rok, veliki interes za studij biologije i turskog jezika

Prvi upisni rok za prvu godinu prvog ciklusa studija na sarajevskim fakultetima zaključen je ove sedmice u skladu sa zadanim rokom iz raspisanog Konkursa.


univerzitet u sarajevu cover2

Prvi upisni rok za prvu godinu prvog ciklusa studija na sarajevskim fakultetima zaključen je ove sedmice u skladu sa zadanim rokom iz raspisanog Konkursa.

Sudeći po broju kandidata na pojedinim fakultetima, najavljeno povećanje cijena studiranja nije se odrazilo na broj kandidata.

Tako je na Filozofski fakultet već u prvom roku apliciralo oko 800 studenata, prenosi sarajevsko “Oslobođenje”.

– Zadovoljni smo brojem kandidata koji žele studirati jedan od odsjeka na našem fakultetu. Kao i prethodnih godina, najveći broj budućih studenata je zainteresovan za psihologiju, anglistiku, germanistiku, pedagogiju, a ove godine najveći pritisak bilježimo na Odsjeku za turski jezik, rekao nam je prof. dr. Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta.

Iako je izuzetno veliki broj studenata aplicirao za upis, Filozofski fakultet će imati slobodnih mjesta na pojedinim odsjecima i u drugom upisnom roku.

I na Pravnom fakultetu zadovoljni su brojem zainteresovanih kandidata. Nekoliko sati prije zaključivanja upisnog roka apliciralo je oko 400 budućih studenata.

– Pravni fakultet u ovoj akademskoj godini prima 100 redovnih, 100 vanrednih i 150 DL studenata (op.a. distance learning studij – učenje na daljinu), izjavili su za novinare “Oslobođenja” u Studentskoj službi Pravnog fakulteta.

I na Veterinarskom fakultetu apliciralo je više studenata nego što ima mjesta na redovnom studiju.

– Još nemamo konačan broj kandidata koji su aplicirali, ali dan prije zaključenja u Studentskoj službi je papire predalo oko 100 kandidata. S obzirom na to da u statusu redovnih studenata primamo 60, ali i 25 samofinansirajućih, odnosno pet stranih studenata, moguće je da u drugom upisnom roku bude mjesta i da raspišemo konkurs za manji broj samofinansirajućih, rekao je prof. dr. Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, prezadovoljan je brojem kandidata koji žele studirati na jednom od odsjeka PMF-a.

– Konkursom smo tražili 120 studenata na Odsjeku za biologiju, a apliciralo je više od 220 budućih studenata, što znači da je ovaj odsjek popunjen već u prvom roku. Na Odsjeku za fiziku tražili smo 74, a prijavio se 41, na geografiji smo ponudili 114 mjesta, a apliciralo je 97, na Odsjeku za hemiju raspisali smo konkurs za 100 studenata, a zainteresovan je 81 budući student i na matematici je traženo 186, a apliciralo je 112 kandidata, rekao je dekan Škrijelj, naglašavajući kako ovo nije konačan broj, nego su to liste nekoliko sati prije zaključenja konkursa.

S obzirom na to da je na nekim odsjecima konkurisalo manje studenata od traženog broja, sasvim sigurno će biti raspisan konkurs i u drugom upisnom roku.

Međutim, na Akademiji likovnih umjetnosti ove godine zabilježen je blagi pad broja zainteresovanih. Naime, konkurs je otvoren za 55 studenata, a prijavila su se svega 64 kandidata. U međuvremenu su dva odustala.

– Kod nas su jučer počeli prijemni ispiti i trajaće do petka. Međutim, već je sada izvjesno da ćemo početkom septembra raspisati novi konkurs, naveli su u Studentskoj službi Akademije likovnih umjetnosti.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(oslobodjenje.ba)