UNSA: Veterinarski fakultet prošao ocjenjivanje laboratorija

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu je s uspjehom prošao prvo ocjenjivanje laboratorija, i povećan mu je broj akreditiranih ispitnih metoda, potvrđeno je na sastanku komiteta za akreditiranje Instituta za akreditaciju BiH.


veterinarski fakultet

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu je s uspjehom prošao prvo ocjenjivanje laboratorija, i povećan mu je broj akreditiranih ispitnih metoda, potvrđeno je na sastanku komiteta za akreditiranje Instituta za akreditaciju BiH, saznaje Fena od dekana Veterinarskog fakulteta prof. dr. Nihada Fejzića.

veterinarski_fakultet– Akreditacija ispitnih i dijagnostičkih laboratorija u skladu s odredbama Standarda ISO 17025 je veoma zahtjevan i dugotrajan postupak kojim se na nivou institucije potvrđuje usklađenost funkcija menadžmenta, opreme, prostora, kadrova, a sve radi pouzdanosti i preciznosti rezultata rada laboratorija. S aspekta države BiH, akreditirane laboratorije i metode su potvrda ispunjenosti međunarodnih obaveza i standard koji su ključni za odobrenje pristupa naših prozvoda na strana tržišta, a s aspekta prozvođača i potrošača u BiH, akreditirane laboratorije i ispitne metode su osnov za razvoj pouzdanosti u domaće proizvode i stabilan sistem javnog zdravstva, ističe Fejzić.

Kako navodi Fejzić ova akreditacija ne omogućava izvoz u zemlje EU, ali jeste ispunjavanje jednog od uvjeta i dokaz da BiH ima laboratorije koje su u stanju odgovoriti zadatku, ali izvoz ne zavisi samo od laboratorija, prenosi portal Sutra.ba.

Kako navodi profesor Fejzić, Veterinarski fakultet Sarajevo je najveća i najkompleksnija dijagnostička institucija u BiH. Akreditirane laboratorije fakulteta razvijaju se za testiranje koje počinje na nivou farmi, hrane za životinje, zdravlja životinja, bolesti koje se prenose na ljude, proizvoda, radiološke kontaminacija i na kraju pretraga na mikro toksikante, rezidue toksičnih materija u finalnim proizvodima.

– Do kraja godine očekujemo da dio dijagnostičkih aktivnosti prenesemo u novoizgrađenu laboratoriju na Stupu u Sarajevu, što će nas po kvalitetu opreme i prostora definitivno postaviti u rang regionalnih vodećih institucija iz oblasti dijagnostike zdravlja životinja i hrane, navodi dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić.

(Sutra.ba)