UNSA: Sedmi sajam stipendija u Sarajevu

Sajam stipendija, koji Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu organizuje sedmu godinu zaredom, ove godine će biti održan u decembru, umjesto u oktobru kakav je bio običaj prethodnih godina.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

– Za razliku od dosadašnjih sajmova koji su bili održavani u oktobru, održavanje Sedmog sajma stipendija planirano je za decembar 2016. godine. Razlog tome je objedinjavanje održavanja ove i drugih univerzitetskih aktivnosti u jednom periodu kako bi se obilježili Dani Univerziteta u Sarajevu. Više informacija o organizaciji i prijavi na isti bit će dostupno blagovremeno na web i društvenim stranicama Univerziteta u Sarajevu, saopštila je Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta.

Sajam stipendija je jedinstvena manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj okupiti sve institucije koje dodjeljuju ili administriraju stipendije, kao i one koji dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu. Putem Sajma oni dobijaju mogućnost da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške te daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu.

Iz Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu podsjećaju da je na prethodnim sajmovima stipendija učestvovalo preko 30 institucija koje su predstavile različite oblike finansijske podrške (stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite, zajmove itd.) bh. građanima za studij u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Među njima su bile vladine i nevladine organizacije, diplomatsko-konzularna predstavništva, lokalne zajednice, strane institucije i kulturni centri. Dosadašnje posjete premašivale su broj od 6.000 posjetilaca.

Sajam stipendija je do sada stekao status događaja koji promoviše širenje i podsticanje mobilnosti studenata, nastavnika i saradnika, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan nje.

(Stipendije.ba)