UNSA: Na svečanoj promociji dodijeljeno 6.127 diploma, slijede novi životni izazovi

U Sarajevu je održana svečana dodjela diploma 6.127 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu (UNSA).


Dodjela diploma studentima UNSA za akademsku 2014/15. godinu, foto: Davorin Sekulić, Klix.ba (ARHIVA)
Dodjela diploma studentima UNSA za akademsku 2014/15. godinu, foto: Davorin Sekulić, Klix.ba (ARHIVA)

U Sarajevu je održana svečana dodjela diploma 6.127 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Za 169 najuspješnijih studenta dodijeljena su univerzitetska priznanja “Zlatna značka” (43 dobitnika), “Srebrena značka” (121 dobitnik) i “Povelja Univerziteta u Sarajevu” (pet dobitnika), prenosi portal Klix.ba.

Najbolja studentica Prvog ciklusa s prosjekom 9,89 je Aida Jažić sa Muzičke akademije, a najbolja studentica Drugog ciklusa s prosjekom 9,88 Esma Sulejmanagić je studentica Muzičke akademije.

Jedna od dobitnica diplome UNSA iz Goražda sa osmijehom na licu izrazila je svoje želje koje želi ostvariti nakon dobijanja diplome.

– Diplomu ću sa ponosom ponijeti sa sobom u rodni grad. Želim se vratiti i zaposliti u Goraždu i tamo odnijeti znanje stečeno u Sarajevu, rekla je za Klix.ba.

Dodjelu je vodio rektor UNSA prof. dr. Muharem Avdispahić.

– Prvu zvaničnu promociju diplomanata i magistranata održali smo 2005. godine. Tada je UNSA kao cjelina krenuo u organizaciju Bolonjskog procesa. Promocija je bila u Skenderiji, a njeni učesnici doživjeli su je kao trenutak kada su se po prvi put osjetili da nisu studenti samo svog fakulteta ili akademije nego i studenti Univerziteta u Sarajevu, rekao je rektor Avdispahić.

Tokom deset godina napravljene su značajni koraci na putu Boljonjskog procesa koji je zapravo put izgradnje evropskog prostora visokog obrazovanja i istraživanja.

– Proces ‘Bolonje’ se ogleda u trocikličnom studiju, a tu smo zadaću uspješno obavili. Posljednje dvije godine napravili smo značajne korake u drugom segmentu Bolonjskog procesa, a to je upravljanje Univerziteta – studenti su danas involvirani u sve procese odlučivanja.Treći segment je novi model finansiranja, a to se poglavlje tek otvara. Potrebno je usklađeno djelovanje svih tijela Univerziteta kako bi se i taj dio uspješno završio, objasnio je Avdispahić koji je dodao da UNSA obrazuje studente za sutra, a ne za danas.

– Mi očekujemo da će nas 6.127 diplomanata i magistranata povesti naše društvo u to bolje sutra, zaključio je Avdispahić.

[divider]

> Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta!

[divider]

(Klix.ba)