Rektor Stanić: “Netačne su priče o korupciji na Univerzitetu”

Visoko obrazovanje ne može da bude izuzeto od stanja u cijeloj zajednici, ali većini profesora i asistenata ne pada na pamet da se koruptivno ponašaju, kaže rektor Banjalučkog univerziteta Stanko Stanić.


univerzitet u banjoj luci cover

Visoko obrazovanje ne može da bude izuzeto od stanja u cijeloj zajednici, ali većini profesora i asistenata ne pada na pamet da se koruptivno ponašaju, kaže rektor Banjalučkog univerziteta Stanko Stanić.

Univerzitet u Banjaluci je po broju fakulteta, studenata, instituta, zaposlenih, te doprinosu razvoju RS-a, ubjedljivo najjača i najbolja visokoškolska ustanova u entitetu, ističe rektor Stanko Stanić.

Banjalučki univerzitet 7. novembra obilježio je 39. godina rada, a Stanić u intervjuu Srni ukazuje da većina kadrova koji su potrebni RS-u dolazi upravo iz ove institucije.

– Veoma sam zadovoljan znanjem koje pokazuju studenti kojima i danas predajem i nemam pravo da kažem da su oni lošiji u odnosu na one koji su studirali prije uvođenja bolonjskih principa školovanja, naglašava Stanić.

On smatra da je preuveličana priča o padu kriterijuma koju mnogi vezuju upravo za bolonjske principe prema kojima je većina predmeta jednosemestralnih i prema kojima se u kontinuitetu prati znanje studenata.

Taj sistem se, smatra Stanić, nije pokazao lošijim u odnosu na provjere znanja isključivo na kraju semestra.

Stanić ističe da visoko obrazovanje ne može da bude izuzeto od stanja u cijeloj zajednici, ali da ne stoje priče da je visoko obrazovanje ugroženo kriminalom i korupcijom.

– Postoji značajan nivo odgovornosti i većini profesora i asistenata na našem univerzitetu ne pada na pamet da se koruptivno ponašaju, navodi Stanić.

39 godina rada i postojanja Univerziteta u Banjaluci obilježeno je svečanom akademijom, ali i radno, nizom aktivnosti koje su počele 6. novembra i trajaće do kraja godine.

U narednoj godini, prema riječima rektora Stanića, na Univerzitetu u Banjaluci biće završen i objekat četvrtog paviljona studentskog doma, te objekat Arhitektonsko-građevninskog falkulteta.

Nakon toga se ulazi u projekte izgradnje Šumarskog fakulteta, te pronalaska rješenja za Prirodno-matematički, Medicinski i Elektrotehnički fakultet i peti paviljon studentskog doma.

– Očekujemo da će nam Vlada dati na korištenje i bivši hotel ‘Krajinu’ kako bi ubuduće bio u funkciji smještaja gostujućih profesora koji će dolaziti u razmjenu, a što jeste jedan od temeljnih principa Bolonjske deklaracije, ali i smještaja odličnih studenata na master i doktorskim studijima, kaže Stanić.

Za narednu godinu kada će biti obilježeno 40 godina rada i razvoja, Univerzitet se priprema izradom nove strategije razvoja za period 2015-2020. godina.

– Ako je prethodnih deset ili dvadeset godina bilo razdoblje kvantitativnog rasta – povećanja broja studijskih programa, objekata, nabavke opreme, onda sada dolazi vrijeme kada Univerzitet u Banjaluci treba da pojačava kvalitet nastavnog procesa i istraživačkog rada, smatra Stanić.

U tom smislu, pred univerzitetom je izazov pokretanja valjanih doktorskih studija koje, za sada, organizuje na Poljoprivrednom i Elektrotehničkom fakultetu.

[divider]

Facebook: Univerzitet u Banjoj Luci – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta!

[divider]

(mondo.rs)