UNSA: Međunarodna konferencija ECCOMAS 2015 na Građevinskom fakultetu

Na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u periodu od 10. do 12. juna 2015. godine održat će se 2nd International Conference on Multi-scale Computational Methods for Solids and Fluids (ECCOMAS 2015).


Foto: DEPO.ba
Foto: DEPO.ba

Otvorenje konferencije bit će upriličeno u srijedu 10. juna 2015. godine u 9,00 sati na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Cilj ove tematske konferencije je sagledavanje trenutnih dostignuća u mehanici i primijenjenoj matematici u trenutno vrlo aktuelnoj oblasti istraživanja koja je nazvana “multi–scale“ modeliranje i proračun i koja se koristi i u mehanici čvrstih tijela i mehanici fluida. „Multi-scale“ pristupom se analiziraju fenomeni na različitim nivoima prostornih ili vremenskih veličina, koji su u interakciji ili se dešavaju istovremeno. Posebnim metodama se ovi fenomeni povezuju kako bi se na najbolji mogući način opisali pojedini problemi.

Ova vrsta problema zahtijeva razvoj i spajanje različitih oruđa (homogenizacija, asimptotska analiza) i metode proračuna (paralelni proračuni i stohastičke analize) kako bi se unaprijedilo ovo područje prema trenutno relevantnim nelinearnim aplikacijama. Veliki broj različitih škola razvile su se u različitim domenima fluida i čvrstih materija, kako u matematici tako i u mehanici, s ponekad vrlo malo ili nimalo interakcije između njih. Eksplicitni cilj ove tematske konferencije, u pravom duhu ECCOMAS-a, je da objedini srodne zajednice i na taj način pruži solidnu osnovu za plodnu razmjenu ideja među njima.

Konferencija daje platformu za sticanje znanja od nekih vodećih svjetskih stručnjaka za analizu i projektiranje složenih inženjerskih objekata i sistema, koji se bave aerodinamikom, građevinskim konstrukcijama i mašinskim elementima, naukom o materijalima, kao i projektiranjem i analizom numeričkih algoritama iz primijenjene matematike. Glavni cilj je razmatranje pristupa iz više polja fizike, što je u značajnoj mjeri izmijenilo prethodno formirane čvrste granice između ovih tradicionalnih inženjerskih disciplina, navodi se na kraju u saopštenju Službe za odnose s javnošću UNSA.

(STUDOMAT.ba)