UNSA: Fakulteti dobili grijanje samo na deset dana

Zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa firma “Unis-energetika” još nije “Toplanama” predala kotlovnicu koja se nalazi u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.


kampus unsa cover

Zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa firma “Unis-energetika” još nije “Toplanama” predala kotlovnicu koja se nalazi u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

No, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović kaže da su ovoj kotlovnici urgentno puštene određene količine plina koje će zagrijavati prostorije fakulteta narednih 10 dana. U tom periodu trebalo bi se naći zakonsko rješenje problema, piše Dnevni avaz.

– Dao sam nalog i stojim iza tih finansijskih sredstava, da se narednih 10 dana preduzeću “Unis-energetika” daju količine od maksimalno hiljadu kubika plina dnevno da bi proradilo grijanje na fakultetima. Za tih 10 dana moramo riješiti ovo pitanje da, shodno odluci ranije Vlade, “Toplane” zakonito preuzmu kotlovnicu u Kampusu, pojasnio je Petrović.

Pojasnio je da je jedini problem taj što UNSA nema pravo korištenja tog prostora gdje se nalazi kotlovnica pa je “Toplane” ne mogu ni preuzeti kao vlasništvo. To je, kako navodi Petrović, pitanje koje treba riješiti s Vijećem ministara BiH.

– Postoji odluka od 28. jula 2011. da “Toplane” preuzimaju kotlovnicu. Međutim, ranija Vlada nije sagledavala problem imovinskopravnih odnosa, odnosno da se po zakonu ne mogu preuzeti dugovi ako se ne preuzmu i prava, a, ako nema prava, onda nema ni mogućnosti preuzimanja dugova. Moramo naći zakonski osnov da pokrijemo tih više od 600.000 KM duga za plin, zaključio je Petrović.

Tokom jučerašnje posjete novinara “Avaza” Kampusu primijetili su da je kotlovnica bila u pogonu, međutim, radijatori na fakultetima još nisu bili topli. Na Farmaceutskom fakultetu studenti šeste godine na predavanjima u amfiteatru sjedili su u jaknama i džemperima.

Direktor “Unis-energetike” Adil Pašić potvrdio je da je kotlovnica, nakon urgencije ministra Petrovića, u popodnevnim satima potpaljena te da će tokom noći prostorije na fakultetima biti zagrijane.

– Već smo uradili remont postrojenja i sve pripremili za grijnu sezonu. Trebalo je samo pustiti plin. Tokom noći će sve prostorije biti zagrijane, kazao je Pašić.

[box type=”shadow”]Pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta u Facebook grupi: STUDOMAT: Univerzitet u Sarajevu[/box]

(avaz.ba)