Univerzitet unajmio “utjerivače dugova” da studentima naplate stanarinu za dom

Grupa studenata protestuje i ne želi platiti smještaj već sedam mjeseci.


People show has no money by turning the pocket out
Ilustracija: Envato

Univerzitet u Bristolu angažirao je firmu za naplatu dugovanja, STA International, da “utjeraju” dugovanja studenata koji još uvijek nisu platili svoje stanarine za smještaj na kampusu, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Advertisements

Studenti su 3. maja dobili obavijest e-mailom da ih STA International može kazneno goniti 14 dana nakon primitka poruke. Ovom se odlukom sa Univerziteta pokušavaju uhvatiti u koštac sa studentima koji štrajkaju protiv plaćanja stanarine za smještaj koji, zbog online nastave, ni ne koriste. Neki među njima stanarinu nisu platili od oktobra 2020. godine su tokom akademske godine imali pravo i na popuste i razne odbitke od uobičajene cijene smještaja.

U inicijativi ovih studenata “Rent Strike Bristol” vjeruju da se radi o opasnom presedanu koji bi mogao ostaviti negativne posljedice na mentalnome zdravlju studenata, posebice tokom ispitnih rokova.

Finansijski je bilo jako teško biti student ove godine, posao je teško pronaći, a ova prijetnja Univerziteta je uznemirujuća, kazala je Alice, sudionica štrajka. – Vanjska firma koja se umiješala može se negativno odraziti na naše finansije, a kreditni rejting je zaista strašan, dodaje.

Međutim, sa Univerziteta tvrde da je ovo posljednja opcija koja im je preostala jer su se studenti oglušili na sve pokušaje.

Advertisements

Napravili smo više ugovora sa studentima koji nisu platili svoju stanarinu, primarno kako bismo im pomogli u ovim teškim vremenima, kazao je Robert Kerse sa Univerziteta. – U posljednjoj obavijesti napisali smo da ćemo dugovanje predati firmi, s obzirom da je to standardna procedura nakon iscrpljivanja svih ostalih procesa naplate, koje smo produžavali tokom 3 mjeseca ove godine.

Također tvrde da su studentima nudili podršku i pomoć te im javili da ih kontaktiraju ako imaju finansijske poteškoće. – Ne ostvarujemo dobitak na temelju stanarina nego sve naknade za korištenje smještaja odlaze za operativne troškove, održavanje i poboljšavanje smještaja, govori. Najavljuju da će se krajem sedmice naći sa štrajkačima.

Kako uopšte mogu tvrditi da im je stalo do dobrobiti studenata ako na 18-godišnjake šalju utjerivače dugova, oštro je kritikovao ovaj potez Univerziteta jedan od profesora, Oscar Berglund.

U inicijativi “Rent Strike Bristol” tvrde tvrde da Univerzitet može toleririsati dug 12 mjeseci prije angažovanja vanjske firme za naplatu dugova. Vjeruju da je reakcija Univerziteta preuranjena jer neplaćene stanarine sežu do oktobra, što je sedam mjeseci unazad, a ne godina dana. Sa Univerziteta ipak tvrde da ovakav poček od godine dana ne postoji.