Univerzitet u Zenici bio domaćin Državnog takmičenja u robotici

Pobjednici u sve tri kategorije predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Svjetskoj robotskoj olimpijadi koja će se održati u Dortmundu.


robotics apprentices using test industrial robots in robotics facility
Foto: Envato

Univerzitet u Zenici (UNZE) bio je domaćin Državnog takmičenja u robotici, na kojem je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” sudjelovalo 18 ekipa iz Sarajeva, Zenice i Tuzle.

Pobjednici u sve tri kategorije predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Svjetskoj robotskoj olimpijadi, koja će se od 17. do 19. novembra ove godine održati u njemačkom Dortmundu.

Prva mjesta na današnjem takmičenju u Zenici, u kategoriji Elementary grupa, osvojila je ekipa KŠCRobotElementary (Katolički školski centar Sveti Pavao iz Zenice); u kategoriji Junior grupa pobjedio je STEM J2 iz Tuzle, a u konkurenciji Senior grupa tim Zenica senior.

Na svjetskoj smotri u Dortmundu učestovat će predstavnici iz više od 70 zemalja svijeta, među kojima će biti i ove tri pobjedničke ekipe sa današnjeg takmičenja. Ovo je, inače, bilo drugo takmičenje u organizaciji UNZE-a, a prošlogodišnje smo, zbog pandemije koronavirusa, bili prinuđeni organizirati online.

Sada su se stekli uslovi da takmičenje održimo i uživo, u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”, koja se pokazala kao izuzetno funkcionalna – istakao je glavni koordintor takmičenja za BiH prof. dr. Malik Čabaravdić, prorektor za međunarodnu saradnju i kontrolu kvaliteta UNZE-a, prenosi Radiosarajevo.ba.

Svjetska olimpijada u robotici, napominje, održava se od 2004. godine, a naredne, 2023. godine, domaćin će biti Panama. Pokrovitelji ovogodišnjeg takmičenja za BiH u Zenici bili su Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Grad Zenica te Zenička razvojna agencija (ZEDA).