Univerzitet u Sarajevu obilježava 71. godišnjicu: Visoko obrazovanje u temeljima bh. društva

Univerzitet u Sarajevu u decembru svečano obilježava 71. godišnjicu.


univerzitet u sarajevu UNSA

Dan osnivanja prvog univerziteta u BiH predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje, što je potvrdilo i vrijeme koje je uslijedilo.

71. rođendan svake institucije prilika je da se zastane, pogleda u prošlost i osmisli njena bliža i dalja budućnost. Izazovi na kraju druge dekade 21. stoljeća bili su ogromni za cijelo čovječanstvo. Još jednom se pokazalo da su nauka i znanje kao i naučnoistraživački rad presudni u kreiranju i opstanku života i civilizacijskih vrijednosti koje baštinimo.

Ova važna godišnjica Univerziteta u Sarajevu bit će tradicionalno obilježena u decembru, sljedećim događajima:

  • Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu 17. decembar 2020. godine u 11 sati, svečana sala Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II)
  • Izložba umjetničkih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu 17. decembar, Rektorat Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II)
  • Svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu 19. decembar u 12 sati

Zbog pogoršane epidemiološke situacije promocija će se održati u online formatu, a ceremoniju možete pratiti uživo na programu Televizije Sarajevo i YouTube kanalu Univerziteta u Sarajevu.

 – Kako bismo se zajedno podsjetili razvojnih etapa i dosega najstarije i najznačajnije ustanove visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada u Bosni i Hercegovini, darujemo bosanskohercegovačkoj javnosti film o Univerzitetu u Sarajevu, poručuju iz UNSA.

Također, u povodu 71. godišnjice Univerziteta u Sarajevu građanima pružaju priliku da se kroz Monografiju podsjete i upoznaju s nastankom i dosadašnjim radom najveće i najstarije univerzitetske institucije u Bosni i Hercegovini, Univerziteta u Sarajevu.