UNIBL: Treća sreća za rektora

Sjednica Senata Banjalučkog univerziteta, na kojoj će biti donesena odluka o raspisivanju konkursa za izbor rektora, biće održana u četvrtak i ovo će biti glavna tačka dnevnog reda.


Foto: Nezavisne.com
Foto: Nezavisne.com

Ovo je potvrđeno Nezavisnim novinama u Banjalučkom univerzitetu, gdje očekuju da treći krug izbora konačno da rezultate, odnosno da bude imenovano rukovodstvo najviše institucije visokog obrazovanja u Banjaluci za mandatni period od 2016. do 2020. godine.

Procedura može potrajati samo do kraja maja, kada ističe mandat Stanku Staniću, rektoru prethodnih 10 godina.

Ako Univerzitet u Banjaluci do tada ne uspije imenovati rektora, Senat će izabrati v.d. rektora za mandatni period od šest mjeseci i ako ni u tom vremenskom razmaku ne bude odabrano rukovodstvo, samo se produžava trajanje privremenog mandata.

I privremeni rektor, kako je precizirano Statutom Univerziteta, može biti odabran ako ga odabere više od pola članova Senata.

U prvom krugu prijavilo se pet kandidata, redovni profesori Vaso Bojanić sa Poljoprivrednog fakulteta, Rajko Gnjato sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Novak Kondić sa Ekonomskog fakulteta, Milan Mataruga sa Šumarskog fakulteta i Vitomir Popović sa Pravnog fakulteta.

U drugom krugu Bojanić je odustao, a Nikola Poplašen, redovni profesor Univerziteta u Banjaluci, prijavio se za izbor rektora.

(Nezavisne.com)