UNIBL: Studenti od Studentskog parlamenta traže pomoć i za hranu

Sve veći broj studenata u RS nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji pa nisu rijetki slučajevi da od studentskih organizacija traže novčanu pomoć za školarinu, stanarinu pa i za hranu i odjeću.


univerzitet u banjoj luci cover

Sve veći broj studenata u RS nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji pa nisu rijetki slučajevi da od studentskih organizacija traže novčanu pomoć za školarinu, stanarinu pa i za hranu i odjeću.

Branko Petrović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, kazao je da ovakvih slučajeva ima sve više i da upravo oni pokazuju koliko je teška situacija studenata, prenose Nezavisne novine.

– Kada dođu u veliki grad da studiraju, studentima su potrebna ogromna sredstva samo za smještaj i ishranu, da ne računamo školarinu. Iako je najmanja u regionu, ipak predstavlja opterećenje jer znamo kolike su plate u RS, a da ne spominjemo one koji nemaju nikakva primanja, naveo je Petrović.

On je kazao da se često dešava da se studenti obraćaju Studentskom parlamentu i da traže pomoć za kupovinu hrane, odjeće, obuće i slično.

– Mi uvijek nekako pomognemo ili preko privatnih poznanstava ili kao studentska organizacija obezbijedimo hranu u studentskim menzama, uglavnom se snađemo da pomognemo kolegama, kazao je Petrović.

Predrag Govedarica, potpredsjednik Unije studenata RS, kazao je da teška ekonomska situacija utiče najviše na studente jer su oni jedna od najsiromašnijih populacija u društvu.

– Pored toga, veliki problem nam predstavlja odliv studenata na privatne fakultete, koji onda proizvode nekvalitetan kadar, istakao je Govedarica.

Simo Jokanović, prorektor za nastavu na Univerzitetu u Banjaluci, kazao je da s obzirom na to da je sveukupna situacija u državi teška, za očekivati je da i položaj studenata bude teži.

– Ipak mislim da s ovako povoljnim cijenama ishrane i smještaja kakve imamo u studentskim domovima, posebno ako se uzme u obzir da ćemo sad izgradnjom novog doma imati dovoljo mjesta za sve studente, možemo biti zadovoljni i mi i studenti, smatra Jokanović.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je da RS ima najbolje uslove studiranja u regionu kada je u pitanju cijena smještaja, ishrane i školarine.

– Jeftiniji smo u prosjeku od tri do osam puta u odnosu na druge univerzitete. Vrlo važno je da smo ove godine obezbijedili završetak 1.200 ležajeva u studentskim domovima u Banjaluci, Foči i Istočnom Sarajevu. U planu je rekonstrukcija Studentskog doma u Trebinju u okviru projekta energetske efikasnosti, naveo je Mutabdžija.

Prema podacima resornog ministarstva, u posljednje tri godine na Univerzitetu u Banjaluci upisana su ukupno 9.844 studenta, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 7.350 dok je u istom periodu na privatne fakultete upisano 5.560 studenata.

[divider]

> Facebook: Univerzitet u Banjoj Luci – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta!

[divider]

(Nezavisne.com)