Saznajte kako je to otići na studentsku razmjenu u Istanbul.

Studentske razmjene, prvenstveno najpoznatiji Erasmus, tema su koja je gotovo svakog studenta u nekom trenutku zainteresirala.

Mogućnost studiranja izvan svoje zemlje jedinstveno je iskustvo od kojeg te dijeli tek nešto istraživanja, par klikova i malo papirologije. Barem se tako činilo do marta 2020. kada je nastupila dobro nam znana pandemijska situacija i tzv. novo normalno.

Je li moguće nesmetano ostvariti razmjenu uprkos svim izazovima s kojima se svakodnevno suočavamo na svim područjima života?

Odgovor na to pitanje dat će vam student sociologije Ante Kulušić koji je posljednji semestar svog studija odlučio provesti upravo u Turskoj, piše Mojfaks.dnevnik.hr.

Saznajte sve o studiranju i životu u milionskom gradu koji se prostire na dva kontinenta, nekadašnjoj prijestolnici triju carstava i kolijevci moderne civilizacije – Istanbulu.

Osim kulturalnih razlika, nama koji smo naviknuti na tramvajski i autobusni prijevoz zasigurno će biti zanimljiva, pomalo i nevjerovatna, činjenica putovanja na fakultet brodom i to preko Bospora. Život na jednom kontinentu, a studiranje na drugom. Možda zvuči neobično, ali to je itekako moguće.

 – Na sveučilište sam otišao tek nakon tjedan dana, a tamo moram ići brodom. Kad sam shvatio kako funkcionira javni prijevoz u Istanbulu, bio sam oduševljen. Otići brodom preko Bospora je kao javni prijevoz kod nas, kao par stanica tramvajem recimo od Trga do Cibone. Promet je čudesan, a i jako jeftin! Karta za brod je oko dvije lire, rekao je Ante.

Ovo iskustvo iz prve ruke zasigurno može poslužiti svim studentima koji se možda dvoume oko ostvarivanja razmjene, a naš sugovornik upravo za njih ima i poruku:

 – Sve su to birokracijske stvari, možda koja kuna više. Ovdje je recimo test na koronu jako jeftin, oko 150-200 lira što je stotinjak kuna. Nemojte otkazivati svoj put, jer stvarno se može Erasmus dogoditi bez obzira na epidemiološke mjere, ali naravno, uz puno opreza!

Kako izgleda suživot s internacionalnim cimerima, život u Istanbulu tokom pandemije saznajte od Ante Kulušića, studenta sociologije, a to sve možete pogledati u video prilogu klikom ovdje.