Umberto Eco: Neprocjenjivi savjeti za pisce i one koji bi to htjeli da budu

"Ako mislimo da je naš čitalac idiot, ne bi trebalo da koristimo retoričke figure, ali ako ih upotrijebite i osjećate da treba da ih objasnite, onda esencijalno smatramo čitaoca idiotom. Zauzvrat, on će se osvetiti autoru nazivajući ga idiotom." ~ Umberto Eco


Umberto Eco je neiscrpna inspiracija, i vrlo plodan pisac. U knjizi koju je pripremio za svoje studente „How to Write a Thesis“, a koja je zamišljena kao akademska pomoć za studente književnosti, Eco daje savjete za sve pisce, i one koji bi to htjeli da budu.

Dok u knjizi opisuje cio proces pisanja – od biranja teme do sprovođenja istraživanja, planiranja i revizije – u jednom dijelu Eco daje najdirektnije savjete o pisanju, a prenosi ih sajt BrainPickings.org.

– Nisi Proust. Ne piši duge rečenice. Ako ti dolaze na pamet, zapiši ih, ali ih prekidaj. Ne plaši se da ponavljaš subjekat dva puta, i kloni se previše zamjenica…

… Pseudo pjesnik koji piše svoju tezu u poeziji je jadan pisac (i vjerovatno loš pjesnik). Od Dantea do Eliota, kada avangardni pjesnici žele da govore o svojoj poeziji, pišu u čistoj prozi.

Eco onda postavlja pitanje:

– Da li si pjesnik? Onda ne juri fakultetsku diplomu.

(Veliki pisac proze William Styron je vjerovao da je visoko školstvo traćenje vremena za sve pisce.)

– Počinjite nove redove često. Radite to kada je potrebno, i kada tempo teksta to zahtijeva, ali što češće to bolje.

U sljedećem savjetu, koji je mogao da nazove „Nisi Hemingway“, Eco ohrabruje studente da traže mišljenje i kritiku od svojih mentora, i upozorava:

– Ne izigravaj usamljenog genija.

Eco piše i o lošim navikama pisca amatera:

– Izbjegavaj znak uzvika da naglasiš izjavu. To nije primjereno u kritičnom eseju… Dozvoljeno je jednom ili dvaput, ako je cilj da učinite da čitalac iskoči iz stolice i da mu obratite pažnju na žestoke izjave poput: „Obrati pažnju, nikad ne čini ovu grešku!“ Efekat će biti jači ako jednostavno kažete važne stvari.

(Bizlife.rs)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X