Ukrajinska studentica: “Ne mogu reći na televiziji ono što bih rekla Putinu”

Studenti su poslali i poruke svjetskim liderima, uključujući Vladimira Putina, Joe Bidena, Viktora Orbana…


studentica
Foto: N1

Maksim Kamenjeckij, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, gostovao je u Novom danu. Javili su se i studenti iz Ukrajine, Olena Jurčenko, Anna Harmaš i Anatolij Černiš, koji su opisali kako izgleda studiranje u ratnim vremenima.

 – Trenutno je situacija u Ukrajini vrlo komplicirana. Na nekim mjestima mi dobijamo, u harkivskoj oblasti naše snage su oslobodile većinu oblasti i izašle skoro do granice, dok u Luhansku i Donjecku na nekim mjestima napreduju i Rusi, rekao je profesor.

Dodao je, citirajući guvernera Luhanska, da je samo 10 posto te oblasti pod kontrolom Ukrajine.

 – Mislim da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko mjeseci kako tvrde ljudi upućeni u količinu rezervi obje strane, a možda i najmanje do kraja godine, naveo je.

Objašnjavajući kako se vodi nastava u Ukrajini tokom invazije, rekao je da je u tome pomoglo iskustvo iz pandemije kada se nastava izvodila online putem.

Kako izgleda studiranje u vrijeme rata?

 – Živim u malom gradu na sjeveru Ukrajine koji nije bio pod izravnom okupacijom Rusije, no uništeni su neki objekti ključne infrastrukture tokom granatiranja, rekla je Olena Jurčenko.

Govoreći o tome kako se nosi s ratom i studiranjem u ratnim vremenima, rekla je da “studiranje pomaže da vas ne svladaju emocije zvog ovih strašnih okolnosti”.

Anna Harmaš je iz grada koji se nalazi 50 kilometara od granice i koji je pretrpio veliku štetu od prvog dana rata, ali nije bio okupiran.

 – Rusi su ga pokušali izbrisati s lica zemlje. Što se tiče studiranja, nije to bilo prvi prioritet. No, studiranje i učenje okupljaju pažnju i usmjeravate se na nešto pozitivno, rekla je studentica.

 – Po prvi put mi je bilo teško uhvatiti konce, no uspio sam se vratiti studiju. Sada mogu studirati i komunicirati jako dobro. Nastavim se baviti i volontiranjem. Što se tiče situacije u mom gradu, ja sam iz Mikolajiva koji je bio pod izravnim napadima ruskih snaga, bilo je i uličnih borbi, naveo je Anatolij Černiš.

Dodao je da su ukrajinske snage odbile rusku vojsku. Istaknuo je da je moramo pobjeći sa svojom obitelji te da je sada u Kijevu, a obitelj mu je u inozemstvu.

Poruke studenata svjetskim liderima

Studenti su poslali i poruke svjetskim liderima, uključujući Vladimira Putina, Joe Bidena, Viktora Orbana…

 – Moja poruka je jasna, ukrajinska pobjeda je neizbježna, a svi oni koji su odgovorni za neizazvanu agresiju bit će pozvani na odgovornost, rekla je Olena Jurčenko.

Dodala je da Ukrajina štiti cijeli svijet od Putinove agresije.

 – Na televiziji ne mogu izgovoriti ono što bih željela reći Putinu. Međutim, on je kriv za uništavanje svoje zemlje i izvana i iznutra i stoga treba preuzeti odgovornost. Vrijeme je da se završi rat i da se makne s vlasti, kazala je Anna Harmaš.