Zamislite da svaki dan završite s osjećajem uspjeha. Ukoliko vam ovo zvuči dobro, nastavite čitati.

Pomodoro tehnika je okvir za upravljanje vremenom koji će poboljšati vaš fokus i produktivnost. Ohrabruje vas da radite u okviru vremena koje imate, a ne da se borite protiv toga.

Tehnika Pomodoro popularna je kod freelancera koji žele pratiti vrijeme, studenata koji žele učinkovitije učiti i svih koji žele poboljšati sebe na poslu ili na svojim ličnim projektima.

Pomodoro tehnika je jednostavna, ali vrlo efikasna.

Zašto paradajz?

Pomodoro je italijanska riječ za paradajz. Pomodoro tehniku ​​razvio je Francesco Cirillo kao student, kada je koristio mjerač vremena za paradajz za mjerenje svojih 25-minutnih sesija. Ti su intervali postali poznati kao pomodori, a tehnika je po tome i dobila svoje ime.

Kako funkcioniše?

  1. ODABERITE ZADATAK – Znate li za taj zadatak koji ste godinama pokušavali riješiti? Učinimo to.
  2. FOKUS – Smanjite smetnje. Zatvorite e -poštu, zatvorite društvene mreže, uključite telefon bez ometanja, zatvorite vrata. Učenje upravljanja smetnjama jedna je od ključnih vještina koje će vas naučiti tehnika Pomodoro, ipak je to samo 25 minuta.
  3. RAD – Odaberite zadatak, pokrenite tajmer od 25 minuta i krenite na posao. Kada koristite Pomodoro tehniku, nema koncepta pauze, držite se odabranog zadatka za cijelu sesiju i zabilježite sve smetnje na koje se trebate vratiti.
  4. KRATKA PAUZA – Super. Sesija je završena. Odmaknite se od svog stola na pet minuta, očistite um, protegnite noge ili se osvježite.
  5. PONOVITE – Ponovo pokrenite mjerač vremena za drugu sesiju.
  6. DUGA PREKIDA – Nakon četvrte sesije napravite pauzu od 20 minuta i vratite se potpuno osvježeni.

Zašto Pomodoro tehnika funkcioniše?

Ponekad, kada se suočite s velikim zadatkom ili nizom zadataka, može biti teško započeti ili zadržati motivaciju. Prekidanjem posla u kratke intervale, nakon kojih slijede kratke pauze, zadatak postaje lakše izvodljiv, postaje pitanje stavljanja jedne noge ispred druge.

Proces funkcionirše tako što uči vaš mozak da se fokusira i pomaže vam da napredujete usprkos bezbrojnim smetnjama koje postoje.

Ponekad samo snaga volje nije dovoljna, ali Pomodoro tehnika će vas držati odgovornima.

– Perfekcionizam sprječava djelovanje. Čekanje dok ne smislite savršeno rješenje za nešto samo je oblik odugovlačenja, Staffan Noteberg, Pomodoro Technique Illustrated

Ako završite dane razočarani time koliko malo postižete, dugujete sebi da isprobate tehniku ​​Pomodoro.

Zbog čega je možda ovo tehnika za vas?

  1. Niska produktivnost – Pitate se gdje je prošlo vrijeme i šta morate pokazati za to? Pomodoro tehnika će to brzo otkriti.
  2. Lako izgubite pažnju – Dan nestaje kad kliknete s e-pošte na blog na društvenim mrežama, ali osjećate se iscrpljeno, razočarano životom i razočarani svojim napretkom. Znate da gubite vrijeme.
  3. Nedostatak fokusa – Na kraju svakog dana shvatite da niste dovršili ništa što ste namjeravali. Proveli ste dan baveći se svime što vam je skočilo ispred, a uspjeli ste zanemariti sve zbog čega biste se osjećali kao da ste nešto postigli.
  4. Nula motivacije – Šta god radili, jednostavno ne možete započeti taj veliki projekt. Znate da je važno, možda čak i krucijalno, ali zapravo vas ne motiviše.
  5. Osećate se iscrpljeno – Tokom dana ste jako umorni. Jedva napuštate stol jer imate previše posla, ali ostavljate kvalitetu na stolu jer ste izgorjeli. Potrebna vam je Pomodoro tehnika kako biste bili sigurni da pravite redovne pauze i ostajete svježi tokom dana.

Hoće li Pomodoro tehnika funkcionisati kada ste u pitanju vi?

Pomodoro tehnika je odlična ako imate dugačku to-do listu zadataka, “skačete” između različitih zadataka u toku dana i napuštate ured pitajući se: “Šta sam zapravo postigao/la?”. Također, ako radite na velikim projektima za koje izgleda da nemaju ni kraja ni početka, pauze će vam pomoći da ostvarite stalni napredak.