Studenti imaju pojedine pogodnosti dok studiraju, a jedna od njih odnosi se na povoljniji prijevoz.

Studenti imaju nekoliko velikih pogodnosti koje mogu iskorištavati sve dok su studenti, od menze, pa do jeftinijih karti za javni prijevoz.

Studenti Osječko – baranjske županije su, među ostalim, imali i osiguranu subvenciju prijevoznih karata vlakom, ali, kako javljaju iz Županije na svojim službenim stranicama, to će im se sada ukinuti.

Kako javljaju, obustavlja se sufinanciranje prijevoza vlakom redovnim studentima zbog dinamike potrošnje te skori utrošak planiranih sredstava od milion kuna. Studenti koji su koristili ovu pogodnost mogu je koristiti samo do 15. maja 2022. godine, ili do kraja mjeseca ako koriste mjesečne karte.

Od početka 2021. godine Županija je u potpunosti sufinancirala trošak prijevoza vlakom te je isti za redovne studente bio besplatan.

– Provedba ovog projekta značajno je utjecala na potrebu osiguranja proračunskih sredstava. Naime, za troškove prijevoza redovnih studenata vlakom u 2019. godini iz Proračuna Županije utrošeno je 48.369,09 kuna, a na kraju 2021. godine iznosio je čak 1.439.096,60 kuna. Kako bi osigurala dodatna sredstva za provedbu ovog projekta, Županija je morala umanjiti osigurana sredstva na drugim projektima, koji su potom realizirani u smanjenom intenzitetu, pišu na službenim stranicama Županije.

Za ovu su godinu u Proračunu osigurali 800 hiljada kuna, a onda još 200 hiljada kuna. Kako pišu, praćenjem mjesečne potrošnje osiguranih sredstava, utvrdili su da je broj studenata koji koristi ovu uslugu povećan, a kažu kako i puno više raste broj putovanja po pojedinom studentu, prenosi MojFaks.

Redovni studenti iz ove županije i ove godine BESPLATNO putuju vlakom do Zagreba i nazad

Naime, studenti koji su putovali jednom do dva puta mjesečno iz mjesta studiranje u mjesto prebivališta počeli su, zbog mogućnosti besplatnog prijevoza, putovali svake sedmice, što se značajno odrazilo i na utrošak osiguranih sredstava, naročito na dužim relacijama. Mjesečni su računi počeli prelaziti 200.000,00 kuna, što je značajno veći iznos sredstava u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pojašnjavaju.