“Razumijemo nezadovoljstvo svih studenata, te težimo ka tome da se zajednički glas svih nas čuje.”

U Sarajevu je nedavno izašao Nacrt zakona o visokom obrazovanju. Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić-Mehmedović poručila je da novi zakon o visokom obrazovanju nosi mnogo promjena i poboljšanja, a da će se o njegovom sadržaju raspravljati i na javnim debatama o čijim će terminima javnost biti blagovremeno obaviještena.

Ona je potvrdila da ovaj zakon prati aktuelna dešavanja u svijetu u oblasti visokog obrazovanja, a posebno se zahvalila članovima Komisije za izradu teksta zakona, koja je imenovana u januaru.

Novi zakon o visokom obrazovanju: Student može paralelno da pohađa nastavu i radi

Povodom istog, oglasilo se Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Njihov izvještaj prenosimo u cjelosti:

Drage kolegice i kolege, s obzirom da je posljednjih nekoliko dana aktuelna tema o usvajanju Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS, ovim putem želimo da Vas obavijestimo da naše Udruženje aktivno učestvuje u iznošenju pitanja, stavova, komentara, kao i prijedloga u vezi sa usvojenim Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, kojeg očekuje javna rasprava.

Kao što ste u jednoj od prethodnih objava mogli vidjeti, pozvali smo sve studente našeg fakulteta da nam pošalju svoje prijedloge i upite u vezi sa izmjenama navedenog zakona. Nažalost, veoma mali broj studenata se odazvao i poslao neka svoja razmišljanja, ali smo mi uz kontaktiranje pravnika sastavili listu primjedbi i zapažanja na Nacrt koju ćemo zajedno sa studentom-prorektorom i vijećem studenata prodekana UNSA uputiti Ministarstvu te uzeti aktivno učešće na javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu.

Smatramo da je dosta stvari nejasno definisano te nedorečeno usvojenim Nacrtom, te ćemo od nadležnih institucija tražiti detaljna objašnjenja i izmjene. Razumijemo nezadovoljstvo svih studenata, te težimo ka tome da se zajednički glas svih nas čuje.

Pozivamo Vas da nam i u narednom periodu slobodno šaljete svoje komentare i prijedloge jer upravo na taj način možemo tačno znati šta je to najpogodnije i najadekvatnije za naše studente. Udruženje i postoji zbog svih nas i naših prava.
Želimo Vam mnogo sreće i uspjeha na ispitnim rokovima koji slijede! Vaš USMF.