U okviru projekta „Žene na izborima u BiH”, koji finansira Švedska, a provodi UNDP u saradnji s UN Women, organizuje se Tematska konferencija pod nazivom „Politika bez nasilja, za društvo bez nasilja”, koja će se održati 29. novembra 2021. godine od 10:00 do 15:00 sati.

Konferencija će okupiti partnere Projekta “Žene na izborima u BiH” i predstavnike/ce organizacija civilnog društva, akademske zajednice i medija, u raspravi o glavnim izazovima koji se odnose na pravo žena na učestvovanje u javnom i političkom životu bez nasilja.

Cilj konferencije je:

  1. Istražiti obrasce i iskustva online uznemiravanja, moguće mehanizme reagiranja, i šta je moguće uraditi kako bi se ublažili učinci takvih napora,
  2. Istražiti dinamiku, izvore i oblike nasilja nad ženama na izborima (VAWE), kao i učinkovite mjere u prevenciji i adresiranju ovog oblika nasilja u kontekstu BiH i nadolazećih Opštih izbora 2022.,
  3. Ponuditi zaključke i preporuke o zaštiti prava žena na učestvovanje u javnom i političkom životu bez nasilja.

Svi su pozvani da prate konferenciju putem Facebook stranice ili putem Zoom aplikacije. Registracijski link za Zoom je ovdje.