Učenje i Ramazan: “Ne čujem svoje misli od krčanja crijeva”

Neki studenti bolje uče za vrijeme Ramazana dok ima onih koji ne mogu učiti gladni.


Foto: Envato / STUDOMAT
Foto: Envato / STUDOMAT

Ramazan donosi i kolektivne i individualne promjene. Prilagođavaju se i postači i nepostači. Ibadet posta jedan je od onih na koje se navikavamo od rane mladosti, pa čak i kada se ne posti redovno. Ibadet posta praktikuju sve generacije.

Mnogi će se složiti da je studentska svakodnevnica specifičan period mladog čovjeka. S pozicije muslimanske tradicije, učenje i znanje su među prvim kvalitetama. Mladalačka snaga se, uz značaj posta, nadaje kao posebno inspirativan detalj u doživljaju ramazana.

Nekima Ramazan olakšava učenje, a s tim stavom saglasan je Amer, student iz Tuzle.

 – Lakše mi je učiti kada postim jer ne gubim vrijeme na pauze za kafu, snack ili cigaru. Jednostavno sjednem i učim bez prokrastrinacije.

Studentica Belma također lakše uči uz Ramazan.

 – Najbolje rezultate na ispitima postižem upravo uz Ramazan. Nakon što se naspavam, sjednem učiti i učim sve do iftara. Motivaciju mi daje pomisao da izađem na iftar sa prijateljima, a nakon toga da se družimo uz kaficu. Nakon što dođem kući, ponovo učim do sehura i tako u krug, poručuje Belma.

Ima i onih kojima Ramazan nije najbolje vrijeme za učenje jer, kako navode, zbog gladi ne mogu ništa zapamtiti. Studentica Ajla je jedna od njih.

 – Naprosto ne čujem svoje misli od krčanja crijeva, a slova vidim duplo. Definitivno ne mogu učiti kad sam gladna, zato u vrijeme Ramazana učim u periodu između iftara i sehura, kazala je Ajla.